Sari la conținut

Baabuk Vendor

Galina și Dan au ajuns să facă pantofi din lână în urma unui Crăciun petrecut în Rusia. Părinții ei le-au făcut cadou câte o pereche de Valenki - niște cizme tradiționale din pâslă, pe care rușii le-au purtat secole de-a rândul, de la muncitori la țari. Au fost cele mai comode și mai călduroase încălțări pe care le puseseră vreodată în picioare. Și-atunci s-a înfiripat gândul: ce-ar fi dacă le-am da un aspect de anii 2000, păstrând însă moștenirea artizanală?!

Fiindcă nu se tem să exploreze necunoscutul, Galina și Dan s-au apucat să facă o pereche de pantofi din lână împâslită la ei în bucătărie. ”Să numim primele noastre creații pantofi ar fi o exagerare, dat fiind că arătau mai degrabă ca niște oi rătăcite într-o spălătorie auto”, își amintesc amuzați cei doi.

Dar nu s-au dat bătuți. Cu multă, multă perseverență, au reușit să facă opt perechi de papuci. Au lucrat câte opt ore la fiecare! Și totuși, unii prieteni n-au fost deloc impresionați și i-au sfătuit să renunțe, dar alții i-au încurajat. Așa se face că au ajuns, în 2013, la o expoziție din Germania, unde au primit o primă comandă de 700 de perechi de papuci 😲

Dacă ar fi lucrat ca până atunci, le-ar fi luat probabil doi ani ca să-i confecționeze. Așa că și-au proiectat propriile unelte și mașini, au angajat ajutoare și, în șase luni, au reușit să expedieze prima comandă cu eticheta ”BAABUK”.

Ca să fie mai aproape de tradiție, dar și ca să susțină și să promoveze priceperea nemaipomenită a nepalezilor la împâslirea lânii, Galina și Dan au mutat toată producția la poalele munților Himalaya, în Kathmandu.

În patru ani, BAABUK a adăugat în CV certificarea B-Corp și o medalie de aur ISPO, iar în portofoliul de produse au apărut - pe lângă papuci - balerini, sneakers și ghete din lână împâslită. Și noi i-am întâlnit tot la un târg ISPO, când am aflat cu bucurie că Dan este de origine română 🙂. Ne-a plăcut mult misiunea pe care el și Galina și-au propus-o - să aducă în contemporan un meșteșug ancestral și, în același timp, să sprijine o comunitate aflată în dificultate. Prin urmare, am devenit importator exclusiv în România. Așadar, dacă vrei încălțări BAABUK, le găsești doar la HipHip.

BAABUK a început ca o afacere de familie și așa a rămas, pentru că Galina și Dan și-au dorit să păstreze controlul și să poată garanta că întreaga lor activitate de producție și de distribuție se întâmplă la cele mai înalte standarde etice. 

Acum, au angajați pe trei continente și admiratori în peste 60 de țări de pe pe glob. Încălțămintea lor îmbină în doze perfecte designul modern cu tehnica tradițională de împâslire manuală, confortul cu durabilitatea și grija pentru natură cu respectul față de drepturile oamenilor. 

 

Coșul tău este gol