Sari la conținut

Waddler. Povestea din spatele hainelor alpaca

Waddler. Povestea din spatele hainelor alpaca

Lâna moale de alpaca de la Waddler este deja în magazin de câteva săptămâni, însă povestea din spatele brandului este la fel de spectaculoasă ca și varietatea de culori și modele.

Într-o lume în care hainele sunt produse în serie, cu materiale ieftine și lucrători plătiți la limita subzistenței, există oameni care aleg altă cale, mai grea dar infinit mai frumoasă și plină de satisfacții.

Viața creatorilor Waddler s-a schimbat în 2008, când s-au mutat, împreună cu fiul lor, din Londra în America de Sud. Ajunși în paradisul cu soare cald, păduri și dealuri magice, stilul de viață Waddler a prins contur. Băiețelul si-a petrecut primii ani culegând avocado din grădină, călărind fără șa în stil gaucho, mâncând empanadas proaspăt făcute în cuptoare de lut și urmărind aligatori care se odihneau în soare. Hainele Waddler sunt inspirate de magia acestui stil de viață.

În timpul drumețiilor prin podișul Anzilor, au descoperit existența lânii de alpaca. Moliciunea extraordinară și căldura hainelor țesute din ea i-a inspirat să realizeze primele hăinuțe tricotate. Localnicii le-au povestit că acest material era folosit pentru hainele regilor incași iar tehnica toarcerii firului este una specială și se transmite din generație în generație.

Îndrăgostiți de lâna alpaca, au decis să lanseze un brand de haine pentru copii care să împletească tradiția cu experiențele moderne ale creatorilor săi. Rezultatul a fost Waddler.

Totodată, au decis să contribuie la dezvoltarea comunității locale. Toate hainele sunt produse manual în Bolivia, iar lucrătorii primesc de 3 ori salariul minim pentru acest tip de muncă. Rezultatele s-au văzut imediat. Localnicii au putut investi mai mult în educația copiilor lor dar și în crearea unei vieți mai confortabile - au putut, de exemplu, să își cumpere mașini de spălat.

Lama de alpaca este unul extrem de prietenoasă cu mediul. Copitele sale moi nu distrug solul iar animalele nu pășunează excesiv, așa cum o fac oile sau caprele.

Alpaca a fost domesticită în urmă cu 5000 de ani de pe vremea incașilor (nobilii incași își măsurau averea după nmărul de alpaca deținute). Conchistadorii spanioli au preferat lâna oilor și au folosit alpaca drept sursă de hrană, însă incașii care s-au refugiat în munți au luat animalele cu ei, salvându-le astfel de la dispariție. În prezent există aproape 3 milioane de alpaca ce pasc fericite în Anzi.

Alpaca sunt mai mici decât verișoarele lor, lamele, și extrem de blânde, inclusiv cu copii! Au nevoie să fie protejate pentru a supraviețui, spre deosebire de lame, care se pot apăra singure și deseori sunt folosite ca paznici de către crescătorii de alpaca.

Tricotajele Waddler sunt fabricata din lână de baby alpaca. Acest termen nu se referă la puiul de alpaca ci la grosimea fibrei. Baby alpaca are o grosime de 19-21 de microni.

Lâna de alpaca este de 7 ori mai călduroasă decât cașmirul, la fel de moale ca merinosul dar nu conține lanolină care să absoarbă petele. Hăinuțele de alpaca sunt călduroase, moi, rezistente la pete și hipoalergenice. 

 

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol