Sari la conținut

5 motive să alegi pentru bebe haine fără substanțe toxice

5 motive să alegi pentru bebe haine fără substanțe toxice-HipHip.ro

Într-o lume în care dietele detox și mâncarea bio prind teren, cei mai mulți se gândesc doar la ce introduc în organism dar nu și la ce poartă. Ei uită că extrem de multe substanțe sunt absorbite în organism prin piele.

Materialele din care sunt fabricate hainele noastre ar trebui să ne preocupe mai mult, atât din punctul de vedere al provenienței, cât și din cel al procesului de fabricație.

În general, materialele textile pot fi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase, in, cânepă), sintetice (acril, nailon, poliester), semi-sintetice (provenite din fibre lemnoase, cum ar fi tencelul și modalul), sau o o combinație dintre ele.

haine de vara copii bumbac organic hiphip

Proveniența fibrelor nu este, însă, singurul criteriu după care ar trebui să te ghidezi. De multe ori, chiar și fibrele naturale sunt supuse proceselor chimice care le pot face la fel de nocive ca și variantele sintetice. Culturile convenționale necesită folosirea de ierbicide și pesticide care poluează solul și apa iar materialele sintetice se transformă în deșeuri care se descompun în sute de ani.

Fibrele semi-sintetice sunt produse de multe ori prin tehnologii extrem de poluante folosind compuși chimici duri meniți să descompună fibra lemnoasă.

Subsanțele chimice periculoase pot fi folosite inclusiv în timpul producției, la curățarea și vopsirea țesăturii.

haine de vara canepa copii hiphip

Pentru a te asigura că hainele tale au un impact negativ cât mai mic asupra mediului dar și asupra pielii tale, alege materialele din fibre naturale, provenite din agricultura bio (în care nu s-au folosit pesticide sau ierbicide) și care au certificări de calitate care te pot asigura că nu au fost folosite substanțe periculoase nici în timpul procesului de fabricație a țesăturii.

GOTS este o certificare extrem de dură ce urmărește procesul de fabricație pas cu pas, asigurându-se că nici o substanță toxică nu este folosită iar producția are se desfășoară cu respect pentru mediu și oameni.

Oeko-Tex 100 se asigură că materialele sunt testate și nu conțin 100 de substanțe chimice periculoase. Această certificarea nu asigură folosirea fibrelor organice (ceea ce înseamnă că pesticidele pot fi folosite în astfel de culturi) și permite folosirea unor compuși chimici considerați ca fiind cu risc scăzut.

În cazul bebelușilor și copiilor, efectul chimicalelor conținute în hainele pe care le poartă poate fi mai accentuat decât în cazul adulților.

Iată de ce este extrem de important pentru ei să alegi haine care nu au fost expuse la substanțe periculoase.

1. Pielea bebelușilor este mai subțire.

Pielea bebelușilor și a copiilor mici este cu 30% mai subtire decât a adultului, ceea ce înseamnă că absoarbe mult mai ușor substanțele cu care vine în contact. De aici pot apărea sau se pot agrava afecțiuni cum ar fi eczemele sau alergiile. Mai mult decât atât, conform studiilor, până la vârsta de 5 ani, un copil deja a intrat în contact cu 35% din cantitatea de substanțe cancerigene cu care se înâlnește un adult pe erioada vieții. Multre dintre ele sunt conținute de hainele pe care le poartă.

2. Bebelușii au mai multă piele raportată la volumul corpului.

Acest lucru înseamnă că substanțele absorbite de piele vor avea un impact mai mare pentru simplul fapt că volumul de sânge este mult mai mic. O cantitate de toxina care nu afectează un adult poate avea urmări grave asupra unui bebeluș. Gândește-te la cazurile în care, o simplă frecție cu alcool sanitar, a dus la comă alcoolică în cazul unui bebe de câteva luni.

3. Dezvoltarea lor poate fi afectată de substanțele cu care intră în contact.

Numeroase substanțe chimice ne pot afecta funcțiile corpului, generând de la dezechilibre hormonale până la declanșarea de alergii sau boli auto-imune. Un studiu publicat în 2014 a arătat o legătură între folosirea eterilor (substanțe care se găsesc în mod normal în hainele de bebeluș din producția de masă) și înstaurarea timpurie a pubertății.

4. Previi apariția alergiilor.

Bebelușii și copiii mici au predispoziție la dezvoltarea alergiilor, de cele mai multe ori declanșate de substanțele dure cu care intră în contact. Dacă folosești săpun , șampon și creme blânde cu pielea dar bebelușul tău tot dezvoltă eczeme și alergii, ar fi o idee bună să îi schimbi garderoba. Hainele organice vor fi mai moi și plăcute pentru piele dar și hipoalergenice.

5. Creezi un viitor mai bun pentru cel mic.

Reducând impactul asupra mediului, poluarea apelor și solului și susținând o economie bazată pe respect și sustenabilitate, contribui în crearea unei lumi mai bune și limitezi expunerea viitoare la poluanți a copilului tău.

haine eco copii hiphip

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol