Sari la conținut

Cum aleg un sistem de purtare?

Cum aleg un sistem de purtare?-HipHip.ro

După îndelungi documentări, te-ai hotărât că îl vei purta pe bebe. Ai aflat deja care sunt sistemele ergonomice, poate ai văzut deja câteva modele, totuși multitudinea de informații te copleșește. Nu știi încă ce să alegi și totul începe să pară complicat. 

Lucrurile se vor clarifica o dată ce vei răspunde următoarelor întrebări:

Ce dimensiuni și greutate are bebe?

Bebelușii se nasc la dimensiuni diferite și se dezvoltă în ritmul lor, astfel încât este mai util să ții cont de dimensiunile celui mic.

Wrapul elastic, wrapul țesut sau slingul cu inele se vor mula pe bebe indiferent de dimensiunile lui. În funcție de tipul țesăturii, unele vor deveni însă incomode după o anumită greutate. Este cazul wrapului elastic sau al wrapurilor țesute din materiale foarte subțiri.

Dacă îți dorești un marsupiu, trebuie să verifici dacă dimensiunile acestuia se potrivesc bebelușului tău. Puntea (bucata de material pe care stă bebe) trebuie să îl cuprindă de la un genunchi la altul. Acest lucru se va realiza fie dacă marsupil este reglabil (cum este Manduca XT de exemplu) fie dacă folosești un reductor de punte (inclus în pachet la Marsupi sau cumpărat separat la Manduca First). 

Panoul nu trebuie să depășească ceafa celui mic și va trebui să fie reglat pentru a-i oferi susținerea necesară.

În cazul unui bebe nou - născut ( în jur de 3,5 sau 4 kg), indiferent de sistemul ales, va trebui să acorzi o atențe deosebită poziționării acestuia. Îți recomandăm să apelezi la ajutorul unui consultant pentru a te asigura că poziția lui bebe este optimă.

Cât de mult îl vei purta?

Ai un bebeluș care suferă de colici și vrea mereu în brațe? Sau bebe este liniștit și vei folosi sistemul doar pentru plimbări?

În primul caz, vei dori un sistem din care poți pune și scoate bebelușul foarte ușor deoarece probabil că îl vei purta destul de mult și în casă.

O alegere foarte bună în acest caz este wrapul elastic. O dată legat, cel mic poate fi scos cu ușurință din sistem și apoi reintrodus fără să fie nevoie să mai ajustezi wrapul. Acordă-ți puțin timp pentru a învăța legătura de bază. După câteva execiții, totul îți va părea extrem de ușor.

Ai un copil care merge deja dar uneori cere în brațe? Preferi ceva ușor de transportat și de pus în geantă sau este mai important să prinzi marsupiul repede? Un wrap țesut sau un sling cu inele va fi mai ușor de luat cu tine în parc, va încăpea într-o geantă nu foarte mare, însă un sistem cu catarame va putea fi prins mai rapid.

Cine îl va purta?

Mama va fi singura care îl poartă pe cel mic sau va fi purtat și de alți membri ai familiei?

Unele sisteme de purtare se aleg în funcție de dimensiunile purtătorului. Dacă dimensiunile variază mult (mamă minionă, tată înalt), este posibil ca unele variante să nu se potrivească tuturor.

Marsupi, de exemplu, vine pe 3 mărimi, în funcție de talia purtătorului. Manduca se potrivește cu majoritatea staturilor (centura se reglează 64 la 140 de centimetri). Wrapul elastic și cel țesut se potrivesc și ele cu majoritatea conformațiilor.

De asemenea, unele sisteme pot fi folosite intuitiv, altele necesită puțin timp de învățare. Este posibil ca un wrap să fie foarte iubit de mamă dar nu atât de apreciat de tată (desigur, există și excepții).

Sfatul nostru este să alegeți sistemul în funcție de cine va purta cel mai mult bebelușul. Spre exemplu, dacă vă doriți Marsupi, alegeți masura potrivită pentru mamă, în cazul în care tatăl îl va purta ocazional. Dacă ambii părinți îl vor purta în mod egal, încercați să găsiți o varianta de mijloc, acceptabilă pentru amândoi.

Există însă, numeroase familii în care fiecare părinte are sistemul lui. În acest mod, toată lumea este fericită.

Ești dispusă să îți acorzi puțin timp pentru a învăța să îl folosești?

Te vezi folosind un wrap sau un sling și ești dispusă să înveți cum se folosește? Avantajele sunt multiple - de la faptul că oferă o varietate de legături și de poziții, în funcție de vârsta și dezvoltarea copilului și până la faptul că le poți folosi pe toată perioada de babywearing.

Preferi ceva rapid de legat și intuitiv? Probabil că ți se potrivește un Marsupi.

Vrei să se lege ușor, ești dispusă să faci niște minime reglaje la început și îți dorești să folosești sistemul de la bebe mic la toddler? Probabil că ți se potrivește Manduca.

Dorești să ai un sigur sistem pe toată perioada de babywearing sau ești dispusă să îl schimbi pe măsură ce bebe crește?

Unele sisteme sunt potrivite pentru bebelușii mai mici. Wrapul elastic sau Marsupi vor deveni incomode după ce bebe va ajunge la 8-9 kg. După această greutate va trebui să achiziționați o altă variantă.

Cu toate acestea, ele oferă o serie de avantaje deloc de neglijat: Marsupi este extrem de ușor de folosit, reglajele necesare sunt minime, este compact și simplu de transportat dar și extrem de aerisit. Wrapul elastic, o dată ce înveți legătura de bază, este foarte util deoarece îl poți scoate foarte ușor pe bebe din el (de exemplu pentru a- schimba sau hrăni), apoi îl poți pune la loc, ca într-un buzunar, fără a fi nevoie de ajustări suplimentare.

Alte sisteme, precum Manduca XT cresc împreună cu cel mic și nu trebuie înlocuite.

Ideal ar fi să te gândești ce tip de sistem ai prefera și apoi să îl probezi într-un magazin sau la o Bibliotecă de Babywearing, pentru a vedea cum vi se potrivește.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol