Sari la conținut

Ce faci cu hainele tale vechi?

Ce faci cu hainele tale vechi?-HipHip.ro

Hainele reprezintă un procent important din deșeurile care poluează solul și apa. Multe dintre ele conțin fibre sintetice și se degradează extrem de lent.

Statisticile spun că 3% din totalul deșeurilor menajere este reprezentat de textile și că mai mult de un milion de tone din această categorie de produse se aruncă anual la gunoi.

Cultura fast-fashion ne încurajează să cumpărăm mult, să purtăm hainele un sezon, apoi să mergem din nou în magazine pentru a achiziționa piese din noul trend. Calitatea lor lasă de dorit, de aceea, multe dintre ele se deteriorează după câteva purtări și spălări. Deoarece sunt atât de ieftine, este mai comod să le arunci decât să le repari.

O soluție pentru a ieși din acest carusel care generază extrem de mult gunoi, este să cumperi mai puțin, să alegi conștient haine de calitate, cu un croi care te avantajează și cu un design care nu se demodează de la un sezon la altul. Repară-le atunci când se deteriorează sau găsește noi proprietari pentru cele pe care nu le mai porți.

Totuși, ce facem cu hainele care nu mai pot fi reparate sau care nu ne mai vin sau nu ne mai plac?

Am găsit următoarele opțiuni disponibile în România, fiecare dintre ele trebuie însă verificată cu atenție înainte.

1. Donează-le celor care au nevoie de ele.

Ideal ar fi ca, înainte de fiecare sezon, să faci o selecție garderobei tale și să renunți la piesele pe care nu le-ai purtat în ultimii ani. Dacă ești sinceră cu tine, probabil vei recunoaște că porți mai puțin din jumătate din hainele pe care le deții. Această "curățare" periodică este benefică moralului dar și buzunarului. Ai toate șansele să descoperi în colțuri uitate piese pe care le mai poți purta. Eu am descoperit o pereche de blugi, despre care nu îmi aduc aminte când i-am cumpărat, dar care îmi vin perfect (sentimentul descoperirii a fost un mix de bucurie și rușine pentru că am ajuns să nu îmi amintesc de lucrurile pe care le-am cumparat - o dovadă clară că achiziționez mai multe haine decât am nevoie).

Varianta cea mai bună pentru hainele care sunt nedeteriorate este să le donezi. Poți alege persoane pe care le cunoști sau comunități în care ești personal implicată. De asemenea, poți alege ONG-uri și organizații care colectează haine pentru diferite cauze.

Let's Do It Romania a avut anul acesta campania The Empty Shop. Hainele erau colectate în Mall-uri din țară, sortate și trimise unor comunități care aveau nevoie de ele.

Asociația Benefacto strânge periodic haine și încălțăminte pentru copiii din centrul de plasament Cehu Silvanei. Copiii de acolo au vârste de până la 18 ani, de aceea, multe haine și încălțăminte de adulți li se vor potrivi și lor.

Crucea Roșie sector 6 este altă destinație către care poți aduce hainele pe care nu le mai porți. Voluntarii se ocupă cu sortarea, igienizarea și distribuirea hainelor către familiile nevoiașe. De reținut, aici nu poți aduce jucării, încălțăminte sau lenjerie.

Poți găsi o listă mai mare de locuri unde poți dona articole vestimentare aici.

2. Depune hainele la retailerii care organizează campanii de reciclare.

Dacă hainele pe care vrei să le dai sunt într-o stare atât de proastă încât nu pot fi donate, nu le arunca la gunoi! Există numeroase opțiuni de reciclare a articolelor de îmbrăcăminte.

O astfel de variantă este oferită chiar de marii retaileri. Verifică înainte dacă acele haine sunt cu adevărat reciclate sau vei contribui la creșterea volumului de deșeuri. Giganți precum Zara și H&M au astfel de programe în magazinele selecționate. Depunâd acolo hainele tale vechi, vei primi un voucher pentru cumpărături în magazin.

Din păcate, investigațiile jurnalistice au arătat că doar un procent extrem de mic din aceste haine ajung să fie reciclate. Deși H&M derulează un program global de colectarea a hainelor în vederea reciclării, doar 0.7% din produsele lor sunt create din materiale reciclate. Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este că, din punct de vedere tehnologic, este foarte greu să reciclezi haine din materiale mixte (sintetic + fibre naturale).

O altă variantă este să duci hainele deteriorate la centre de colectare a deșeurilor pentru reciclare. O listă cu aceste centre poat fi găsită aici.

3. Organizează petreceri cu prietenii prin care să faceți schimb de haine.

Mai ții minte când făceai schimb de haine cu prietenele din școală? Acest lucru poate fi la fel de plăcut și acum. Ceea ce ție nu îți place, nu îți mai vine sau nu te avantajează poate fi minunat pentru alticineva.

Poți transforma acțiunea de curățare a dulapului într-un eveniment social. Invită-ți pretenele și roagă-le să vină fiecare cu 10 obiecte vestimentare. Distracția va fi garantată!

4. Dacă ai talent, le poți da o viață nouă prin proiecte de DIY.

Opțiunile sunt nelimitate. Poți crea haine noi prin upcycling sau poți coase cuverturi, pături, haine de păpuși etc. Limita este dată doar de imaginația ta!

5. Dacă sunt noi sau în stare excelentă, le poți revinde.

Există o piață pentru haine second-hand. Indiferent dacă este vorba de OLX sau grupuri pe Facebook, multe haine în stare excelentă sau chiar noi îți pot găsi un nou proprietar și se pot bucura de o viață nouă. Beneficiul este de ambele părți, întrucât vei face rost de fonduri pentru alte proiecte sau chiar pentru noi achiziții de haine.

Ai grijă însă, cumpără doar atunci când ai nevoie cu adevărat!!

Virginia

Vreau sa stiu daca exista un loc unde pot vinde haine in perfecte stat a in afara de old. Multumesc

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol