Sari la conținut

Slow Fashion. Alegerea sănătoasă pentru tine și planetă.

Slow Fashion. Alegerea sănătoasă pentru tine și planetă.-HipHip.ro

Nu s-a vorbit nicicând atât de mult în spațiul public despre mișcarea Slow ca acum. Încercăm să alegem alimente cât mai naturale într-o mare de produse contaminate cu pesticide, antibiotice și hormoni, încercăm sa ne facem ca nu observăm burgerul de la fast food.

Am început să fim mai atenți la ce mâncăm, fie din rațiuni legate de sănătate, fie din cele etice, fie dintr-o combinație între cele două. Întrebarea este, în ce măsură am început să ne uităm cu mai multă atenție la hainele pe care le purtăm noi sau copiii noștri.

Slow Fashion nu este un trend de moment, ci o mișcare ce câștigă încet adepți și care, cel mai probabil, va rămâne de actualitate și în anii următori.

Ce este Fast Fashion?

Apetitul pentru modă a crescut exponențial în ultimii ani. Hainele din magazinele de profil sunt mult mai ieftine decât acum 10 ani iar femeile dețin garderobe mai mari decât oricând în istoria modei.

Curentul fast-fashion a apărut în anii 90 cu promisiunea de a livra consumatorilor trendurile de pe podiumurile de modă, la o fracțiune de preț și în cel mai scurt timp de la lansare. Industria a început să pună presiune pe producători pentru a livra colecții din ce în ce mai rapid, la prețuri infime. Dacă în anii 80, magazinele aveau 4 colecții pe an, acum, lanțurile mari de fast-fashion au mii de mini-colecții pe parcursul unui an.

Moda a devenit astfel, în loc de investiție pe termen mediu sau lung (mai ții minte paltoanele acelea pe care le purtau bunicile noastre o viață?), un bun de consum. Obiectele vestimentare sunt utilizate un sezon, apoi ajung uitate în dulap sau aruncate la gunoi.

Calitatea hainelor a scăzut dramatic, la fel și valoarea lor. Ne învârtim într-un cerc vicios: cumpără ieftin, poartă un sezon, apoi cumpără din nou.

Prețurile mici ale produselor finale sunt obținute în detrimentul mediului, salariilor și condițiilor de muncă are lucrătorilor. 

 

Ce este Slow Fashion?

Spre deosebire de Fast Fashion, Slow Fashion utilizează mai puține resurse, fibre naturale, mână de lucru locală, plătită cu un salariu corect. Dar cel mai important aspect este chiar cel care dă titlul mișcării: încetinirea consumului.

Slow Fashion lansează doar două colecții pe an. Acest lucru înseamnă mai puține resurse consumate, mai puține haine aruncate în fiecare an (pentru că obiectele vestimentare create responsabil pot fi purtate mai mult timp și arată extrem de bine sezon după sezon), drept urmare mai puține deșeuri greu degradabile.

Slow fashion înseamnă că: 

  • se folosesc materiale naturale (100%, sau organice) 
  • se produc cu grijă față de mediu, grijă față de oameni. Lucrătorii au salarii cinstite (uneori chiar de 3 ori mai mari decât zona), au zile libere, sunt respectați.
  • se folosesc vopseluri nontoxice, chiar pe bază de plante, de multe ori fără fixatori de culoare. Acest lucru înseamnă că ocazional mai poate ieși culoarea, dar nu avem chimicale, totul procesul de producție este sigur pentru piele și mediu și controlat.
  • materialele vin din surse sigure, cunoscute
  • nu se produc în serie, numărul de colecții lansate este extrem de limitat
  • pot fi folosite mult timp, nu se demodează, pot fi date mai departe. 

Hainele slow fashion sunt produse în serii mici, din materiale foarte faine, cu un design anume care iese din mulțime fără a fi neapărat "țipătoare", dar diferite și unice. Sunt de multe ori lucrate manual, în mici ateliere, sau fabrici fair trade. 

Oamenii care lucrează în Slow Fashion o fac din pasiune și cred cu tărie că pot schimba lumea cu prin inovație și creativitate.Toate brandurile importate de noi sunt afaceri de familie și se dedică mișcării Slow Fashion.

Bettina Lindblom, creatoarea ManyMonths, este pasionată de ecologie și are peste  20 de patente obținute pentru textilele create de ea. Fabrica din China unde sunt cusute manual majoritatea hainelor ManyMonths, este certificată GOTS. Lucrătorii au peste 21 de ani iar salariile sunt cu cel puțin 20% peste media pieței. Prânzul este oferit la fabrică și toți muncitorii au asigurare medicală.

De Colores acorda o mare importanta standardelor sociale și de mediu, lucrând astfel doar cu producători mici sau medii din Peru fair trade și au certificare GOTS. Astfel produsele finite nu sunt tratate chimic și sunt 100% pure.

Hainele Esencia sunt tricotate de mână de artizani din Bolivia.

Smalls produce în Noua Zeelandă, folosind lână care provine de la oi tratate cu respect și grijă, care cresc în natură, într-un mediu nepoluat și ferite de proceduri dureroase și crude, cum ar fi mulesing (eliminarea chirurgicală a unei porțiuni din pielea oii pentru a preveni invaziile de paraziți).

Cosilana lucrează cu minimum 70% din fibre cu certificare organică și practică upcyclingul, adică reprelucrarea materialelor în exces care rezultă după ce ciclul de producție s-a încheiat.

Minimalisma a fost creat de o mamă care a dorit să producă hainuțe frumoase, super confortabile din materiale naturale, potrivite chiar și pentru cei cu pielea hiper-sensibilă. 

Fondatoarea, Maja Akraberg, se străduiește sa creeze îmbrăcăminte de înaltă calitate, care nu doar arată bine, ci se și simt bine... pentru o lungă perioadă de timp. Nu există compromisuri în alegerea materialelor. Doar cele mai bune fibre naturale sunt acceptate: mătasea, lâna, caşmirul, alpaca și bumbacul organic.

Oeuf produce tot în Bolivia, într-o comunitate Fair trade.

Alegem să colaborăm cu oameni care au grijă de toate aspectele producției, de la modul în care este obținută și prelucrată materia primă și până la modul în care sunt organizate atelierele. Pentru noi contează ca animalele de la care provine lâna sunt tratate corect, că vopselurile folosite nu conțin toxine și că angajații au parte de condiții și salarii corecte.

Brandurile cu care lucrăm produc în serii limitate, maxim 2-3 serii pe an, drept urmare nu contribuie la inundarea planetei cu gunoi. De aceea, este posibil ca uneori, stocurile pentru anumite modele să se termine mai repede decât ne-am dori și să nu existe posibilitatea de a le suplimenta. Este un mic dezavantaj pe lângă multele avantaje ale Slow Fashion.

În final este vorba despre o opțiune personală. Poți alege să mergi pe calea consumerismului, să ai un dulap plin cu haine și nimic de îmbrăcat, sau să alegi cu sufletul, câteva piese minunate din toate punctele de vedere, pe care să le porți cu drag un timp îndelungat.

 

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol