Sari la conținut

Alpaca - mai fină decât cașmirul, mai rezistentă și mai călduroasă decât lâna

Alpaca - mai fină decât cașmirul, mai rezistentă și mai călduroasă decât lâna

Alpaca este minunată:

  • Căldura - Firul de alpaca este unic, este tip burete, cu multe bune de aer, ceea ce ajuta la o termoizolare perfecta. Alpaca este ideală in conditii de iarnă, dă căldură, dar protejeaza de supra incalzire. Materialul este mult mai usor decat lână.
  • Respiră - Firul alpaca respira in mod natural, nu retine umezeala dar permite evaporarea transpiratiei. 
  • Durabilitate - Baby-Alpaca este un material super moale, fin, elastic si rezistent. Nu se felțuiește (nu intră la apa) asa usor precum lana, fiind astfel un material foarte rezistenta pentru multe generatii de copii
  • Moale - baby-alpaca este super moale, fiind in categoria fibrelor de lux ca și cașmirul. Este potrivit pentru cei sensibili, nu contine lanolina.
  • Ușoară - Pentru aceeasi caldura e nevoie de 3x mai putine greutate decat lana. Materialul perfect pentru copii, călduros si usor pentru a permite miscarile libere.
  • Rezistenta la murdarie. La fel ca si lână merinos, alpaca rezista la murdarie si de multe ori este suficienta doar o aerisire pentru a reimprospata piesa. 
  • Prietenos cu mediul - Material de orgine naturala care nu necesita procesari elaborate. 100% biodegradabil.

Alpaca, alături de vicugna, este cel mai prețios animal din blana căruia se fac fire textile.

    Firul de alpaca este mătăsos și lucios, mai fin și mai călduros ca lâna de oaie însa nu conține lanolină ceea ce il face hipoalergenic. Fibra se apropie foarte mult de părul uman, fiind lucioasă și moale dând un aspect prețios hainelor care o conține. Din ea se fac o varietate de articole de la haine de corp până la costume sofisticate de designeri de talie mondială. Incașii rezervau luxul hainelor făcute din alpaca doar regalității, fiind supranumită “firul zeilor”. În epoca modernă aceasta a fost exportată și în alte țări interesul crescând exponențial, cererea fiind întotdeauna mai mare decât oferta.

    Hainele făcute din firul de alpaca sunt mai ușoare și mai rezistente decât cele din lâna de oaie. Deasemenea și mai ușor de întreținut deoarece nu sunt atât de predispuse să intre la apă iar hainele sunt mai durabile. Un fir alpaca de calitate este chiar mai mătăsos decât cașmirul.

    Tipuri de fire: baby si royal

    Grosimea firului variaza între 18 și 25 de micron și vine în 22 de culori naturale cu peste 300 de nuanțe. Acestea pornesc de la negru plin, maro, bronz, gri-argintiu, arămiu și alb care este cea mai răspândită.

    Categorizarea firului se face în funcție de grosimea lui. Deși nu există un standard oficial recunoscut prin care se asociaza grosimea cu o denumire, în general diametrul firului royal alpaca este mai mic de 19 microni iar baby alpaca se învârte în jurului diametrului de 19-21 microni. Tot ce este mai gros se folosește pt hainele care se îmbraca în strat exterior. Baby și royal se folosesc direct pe piele fiind extraordinar de fine.

    Hainutele 100% baby alpaca le gasiti pe hiphip.ro  >> aici 

    sursa+imagine: https://en.wikipedia.org/wiki/Alpaca_fiber

      hiphip

      Bună Monica! Din păcate nu avem experiență decât cu produsele din alpaca certificate bio, cum ar fi Esencia, Oeuf, De Colores sau Waddler. Aceste nu sunt “lățoase” și nici nu au puf excesiv. Cel mai bine este să verifici procentul de alpaca din hainele pe care le cumperi și să te interesezi de modul în care sunt produse. Este foarte posibil să varieze destul de mult calitatea, in funcție de proveniență și de blendul de fibre din care este făcut puloverul.

      Monica

      Buna ziua
      Am cumparat un pulovar din alpaca, din Uk. Acasa am realizat ca i f latos… L am spalat crezand ca puful se va mai diminua. Nici o sansa. Ce ma sfatuiti?

      Lasa un comentariu

      Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

      Coșul tău este gol