Sari la conținut

Spălarea și îngrijirea hainelor din lână

cum se spala hainele din lana merinos

1. Asigură-te că hainele chiar au nevoie sa fie spălate 

Spre deosebire de bumbac sau alte țesături, lâna nu trebuie spălată la fel de des. Chiar și șosetele din lână pot fi purtate de mai multe ori DACĂ le aerisești între folosiri. 
Probabil că, in general, speli hainele dupa fiecare purtare, ei bine, cu lâna lucrurile nu stau la fel. Trebuie să te obișnuiești să le aerisești și vei fi uimită să vezi cât de mult rezistă, cât de ușor se intrețin și cât de rar trebuie să speli.

2. Curăță cu o perie hainele foarte murdare sau pătate

Hainele foarte murdare sau pătate au nevoie ca inainte de spălare să fie curățate cu peria si apoi clătite cu apă rece. Dacă o protecție de scutec sau un pantalon sunt doar ude de urina, ele pot fi aerisite afară sau doar clătite cu apa rece. Lâna ce curăță foarte bine singură.

3. Folosește un detergent potrivit 

Folosește produse speciale pentru spălarea și îngrijirea hainelor din lână, sau, dacă nu ai, șamponul pentru bebe este destul de bun. Nu folosi detergent normal, chiar daca este ecologic. Dizolvă întâi detergentul în apă și apoi pune hainele la spălat.

4. Temperatura apei să nu depășească 30 de grade

La o temperatură mai mare, hainele din lână vor "intra la apă", adică se vor strănge și vor fi mai mici, iar acest proces este ireversibil. 

5. Spală prin înmuiere și apăsare, nu freca hainele pentru ca se vor scămoșa

Pe scurt apa fierbinte, agitația și detergentul sunt dușmanii lânii, deci incearcă să le eviți și să speli prin inmuiere și stoarcere ușoară. VESTEA BUNĂ, lâna se curăță foarte ușor doar cu apă.

6. Spală lâna la mașina cât de rar poți

Folosește mașina doar pe program de lână și nu mai mult de 30 de grade. Incearcă să o folosești doar in caz de urgență pentru ca ea va agitata totuși hainele din lână și lor nu le place acest lucru. Spălatul de mână este mai indicat.

7. Usucă hainele întinse pe un suport, nu atarnate. 

Îndepărtează excesul de apă prin rularea hainelor intr-un prosop si apoi apasă ușor. Apoi pune-le la uscat pe suport (nu atârnate). Cel mai bine le face uscarea in aer liber

  
hiphip

Buna Victoris! Din păcate nimic nu mai poate garanta revenirea lânii la starea inițială daca deja s-a împâslit. Pe net există câteva sfaturi pentru a mai destinde puțin fibra o dată micșorată, însă nu le-am testat ca să ne putem pronunța dacă într-adevăr funcționează.

Victoris

Buna! Am spălat păturica de lînă Merino si sa strîns foarte tare! O mai pot readuce la cum a fost? Mersi!

hiphip

@Irena, poți încerca să folosești săpunul sau sprayul pentru pete de la Ulrich (https://hiphip.ro/collections/detergenti-bio-pentru-rufe/products/sapun-solid-pentru-pete-imse-vimse). Ambele sunt potrivite pentru lână. Evită folosirea sării de pete în cazul lânii, o poate decolora.

Irena

Cum pot scoate petele unui scaun de bebelus?

Zarnescu valerica

Toate hainele de lana fiarta intra la apa chiar daca se respecta instructiunile de spalare? Multumesc!

adinutze

@Ileana P. banuiesc ca e vorba de lana virgina daca e asa aspra. Doar merino, alpaca sau casmirul sunt moi si placute la purtare direct pe piele.

Ileana Paltanea

Lana folosita ptr .realizarea unui pulovăr este f. aspra .Ce pot face ptr. ca acesta sa fie plăcut la purtare ,moale si pufos ?

Bradeanu Simeon Stefan

Eu am spalat un pulover de lina si sa largit,ce pot sa fac ca sa-l readuc putin la dimensiunea normala.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol