Sari la conținut

5 motive pentru care vei iubi lâna pe timpul verii

5 motive pentru care vei iubi lâna pe timpul verii-HipHip.ro

Lâna merinos este văzuta ca un material excelent pentru hainele din sezonul rece. Iubitorii ei îi cunosc și fața estivală, în variantele aerisite și comode din colecțiile Joha sau Cosilana.

Iată de ce noi continuăm să o iubim chiar și atunci când gradele din termometru se înmulțesc peste măsură:

Protecție UV naturală

Orice țesătură va absorbi o parte din radiațiile solare. În funcție de tipul fibrei, modelul țesăturii și culoare, protecția UV poate varia destul de mult. Ca regulă generală, cu cât țesătura este mai strânsă, cu atât crește protecția oferită.

În cazul lânii merinos, lucrurile se schimbă puțin. Fibra în sine absoarbe o mare parte dintre radiații înainte de a atinge suprafața pielii tale. În plus, ea reține radiațiile din întreg spectrul UV (poliesterul, de exemplu, nu le absoarbe decât pe cele de intensitate joasă), fără nici un tratament suplimentar.

Studiile arată că lâna absoarbe mai bine radiațiile decât fibrele de bumbac, in sau mătase, netratate chimic. Un studiu din 2001 (Gamblicher) arată că majoritatea materialelor din lână merinos ofereau un factor de protecție peste UPF 40. Majoritatea țesăturilor din bumbac aveau un factor de protecție în jur de UFP 20.

Este răcoroasă

Deși poate părea surprinzător, hainele din lână de vară sunt mai răcoroase decât multe dintre materialele folosite în mod obișnuit în acest sezon.

Pe lângă proprietățile de termoreglare, despre care am discutat și în alte articole, hainele din lână de vară sunt extrem de plăcute datorită țesăturii. Calitățile deosebite ale fibrei care este extrem de subțire , flexibilă și rezistentă, dau posibilitatea ca materialul să fie țesut mai aerat decât cele din bumbac, devenind extrem de aerisit și respirabil.

Se usucă foarte repede

Vara vei transpira indiferent ce haine alegi. Este modul natural al organismului tău de a regla temperatura. Atunci când porți lână, nu va trebui să te confrunți cu senzația neplăcută de material ud și lipicios pe piele. Lâna absoarbe transpirația și se usucă foarte repede. 

La fel, dacă o speli seara, până a doua zi hăinuța va fi uscată.

Nu se șifonează

Fibra de lână este elastică, această proprietate conferind țesăturii o rezistență sporită la șifonare. Acesta este un avantaj important vara, când încerci să înghesui cât mai multe haine în bagaje iar la destinație nu ți-ai dori să petreci jumătate de zi cu fierul de călcat în mână, în timp ce restul familiei se distrează deja pe plajă.

Este antibacteriană

Mirosul neplăcut al transpirației este generat de bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii noastre. Așa cum spuneam, transpirația este inevitabilă în sezonul cald, însă mirosul neplăcut poate fi evitat.

Pe lângă regulile de igienă și antiperspirantele, aliatul tău în lupta împotriva acestui aspect mai puțin plăcut este materialul din care sunt alcătuite hainele tale.

Proprietățile antibacteriene ale lânii merinos ajută la reducerea mirosului iar haina va mirosi din nou plăcut după o simplă aerisire. De aceea, vei putea purta tricourile de lână timp de câteva zile, fără să le speli.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol