Sari la conținut

De cate scutece refolosibile am nevoie?

Atunci cand m-am decis sa cumpar iau scutece refolosibile mi-a fost destul de greu sa aflu de cate scutece refolosibile am nevoie. Raspunsul nu este intotdeauna acelasi pentru toata lumea. Depinde de varsta bebelusului, de cat des vrei speli, cat de des vrei sa utilizezi aceste scutece - full-time sau doar pe timp de zi, si da, depinde si de tipul de scutece ales. 

Am discutat cu mai multe mamici care folosesc scutece refolosibile, am citit diverse pareri pe internet, la toate acestea adaug si experienta proprie, si iata un raspuns care sper sa aduca ceva “lumina”. Sa zicem ca vrei sa le folosesti full-time

Daca bebe are pana intr-un an, vei avea nevoie de aprox 15-20 de scutece textile. 

Daca bebe e mai mare, adica e deja toddler (apropos, in romana avem cuvant pentru toddler?),  atunci el uda scutecul mai rar, nu mai e nevoie sa il schimbi chiar asa des; si in acest moment vei avea nevoie de mai putine scutece textile.

 
Spalare zilnica La fiecare 2 zile la fiecare 3 zile
Pana la 6 luni 10-12 20-24 30-36
6-12 luni 8-10 16-20 24-30
12-24 luni 6-8 12-16 18-24
la olita 2-4 4-8 6-12
Nota: cifrele reprezinta o medie orientativa.

Mai putine?

Unele tipuri de scutece faciliteaza schimbarea ceva mai rar. De exemplu scutecele cu buzunar au un primul strat (cel in contact cu pielea bebelusului) foarte bine gandit, el duce umezeala la nivelul 2 unde este absorbita si apoi ea este tinuta departe de piele. Asta inseamna ca scutecul poate fi schimbat un pic mai rar si ca vei avea nevoie de mai putine scutece. Ca o paranteza, indiferent de tipul de scutec folosit, inclusiv cele de unica folosinta, consider foarte importanta si ingienica schimbarea cat mai des, imediat ce scutecul s-a udat. Si pentru cei carora le plac cifrele, un nou nascut se schimba cam 1 data pe ora, iar cu timpul putem creste intervalul la maxim 2-3 ore. Stiu ca ma repet: cu schimbi mai des cu atat mai bine. Vorbesc aici de schimbarile pe timp de zi, noaptea nu as trezi copilul pentru schimbat. 

 Daca ai un bebe mai “setos” (si face mult pisu), vei fi la limita superioara a numarului. Oricum e bine de stiut ca e usor sa cresti capacitatea unui scutec adaugand inca un insert sau folosind 2 prefolds.

Mai ieftin?

Daca nu poti investi din start pentru 15 scutece, poti incepe cu un set de scutece pentru 1 zi si sa mai adaugi pe parcurs. Banii sigur ii recuperezi pentru ca scutecele te vor tine vreo 2 ani si pot merge si la urmatorul bebe. Eu am inceput cu 12 scutece si am tot adaugat pana aproape de 30, insa nu sunt neaparat un exemplu bun in privinta asta pt ca am facut o pasiune si multe le-am luat ca sa le incerc, sa stiu despre ce vorbesc. Maria a inceput cu 5 scutece, acum am vreo 17 si pare multumita. 

O varianta ieftina o reprezinta scutecele traditionale sau prefolds impreuna cu chilotelul de protectie. Sunt un pic mai “voluminioase” si mai greu de manevrat dar nu e nimic de speriat. Chiar cunosc mamici care prefera prefolds sau scutece traditionale fata de cele All-in-one.

Cati pantalonasi de protectie?

Daca mergi pe scutece traditionale, prefolds sau fitted, vei avea nevoie de 1 pantalons de protectie pentru fiecare 4-6 scutece. Pantalonasii de protectie PUL se refolosesc insa, au nevoie de aerisire intre schimbari (sau se spala in caz de murdarie). Pantalonasii din lana rezista mult mai mult intre spalari daca au fost bine tratati cu lanolina. Ei trebuie spalati 1 data la 2-4 saptamani sau chiar mai rar atata timp cat miros proaspat. Pe de alta parte, protectiile din PUL se pot spala rapid daca ai nevoie urgent de unul curat.   

Scutecele cu buzunar si cele All-in-one nu au nevoie de pantalonasi de protectie.

Cate inserturi?

Pentru scutecele cu buzunar vei avea nevoie de cel putin un insert pentru folosirea lui pe timp de zi si de 2 inserturi pentru noapte. Canepa este o alegere foarte buna pentru capacitate mare de absortie pentru “heavy wetters” si pentru noapte. Cateva inserturi in plus iti vor fi de folos pentru ca poti creste oricand absorbabilitate scutecului, sunt numai bune pe timp de noapte si in calatorii.

Noaptea?

Poti folosi aceleasi scutece ca si ziua. Daca nu fac fata mai adauga un insert sau un prefold. Ra a avut o perioada (intre 6-11 luni) cu mult pisulica noaptea, umplea scutecul si, inevitabil, apareau si accidente. 

Solutia: scutecele fitted din canepa sau 2 prefolds cu pantalonasi de lana.
 
  Scutece eco lavabile

NB: Articol preluat de pe adelle.ro

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol