Sari la conținut

Water-repellent, water-resistant, waterproof.

Water-repellent, water-resistant, waterproof.-HipHip.ro

Pe etichetele diferitelor produse găsim, de multe ori, termeni care se referă la gradul de impermeabilitate a materialului din care sunt făcute. Totuși care este diferența între water-repellent, water-resistant și waterproof? În special în cazul încălțărilor copiilor, înțelegerea acestor termeni face diferența între picioarele uscate și cele ude și înghețate.

 De cele mai multe ori se creează confuzie între acești termeni, cumpărătorii concluzionând că toate cele trei etichetări înseamnă că produsul este impermeabil. În realitate, water-repellent, water-resistant și waterproof sunt indicatori diferiți care te pot ajuta să faci alegerea cea mai bună, mai ales în sezonul rece.

Water-resistant

Dacă un produs este etichetat astfel, înseamnă că el a fost proiectat pentru a nu se deteriora în contact cu apa. De obicei, materialele sunt învelite într-un strat protector pentru a le face rezistente la contactul des cu apa. Astfel de produse, de regulă, sunt proiectate pentru a fi folosite în cazul unui contact redus cu apa (burniță, stropire accidentală), dar nu sunt potrivite pentru a fi folosite în ploaie torențială sau bălți.

Eticheta de water-resistant este des întâlnită în cazul ceasurilor și semnifică rezistență la spălat pe mâini sau o ploaie ușoară. Astfel de ceasuri se vor deteriora dacă sunt purtate la duș sau în piscină.

Water-repellent

Această etichetare arată o rezistență mai mare la apă decât materialele water-resistant. Un produs etichetat astfel înseamnă că este hydrofobic (materialul are proprietăți de a respinge apa la contactul cu ea). Produsele water-repellent sunt fabricate din materiale speciale, tehnice care le oferă proprietatea de a respinge apa la expunere peste medie. Acest lucru nu este sinonim, însă, cu impermeabilitatea.

Standardele internaționale permit numirea unui material textil ca fiind waterproof doar dacă rezistă la o presiune a apei la suprafața materialului de cel puțin 800 mm. Sub această valoare, materialul este considerat doar water-repellent.

Un exemplu de materiat de acest tip este membrana Gore-Tex sau materialul textil al cizmelor de iarnă Mikk-line.

Ghetele de toamnă de la Kavat sunt și ele water-repellent datorită pielii speciale Eco Performance.

Waterproof

O astfel de etichetă indică cel mai mare grad de protecție împotriva apei. Suprafața materialului din care este fabricat produsul este complet impermeabilă. Prin procedeul de sigilare a cusăturilor, așa cum este în cazul cizmelor de ploaie Mikk-line sau Kavat (găurile cusăturilor sunt acoperite și ele de un material impermeabil), țesătura din interior este complet izolată de exterior.

Alte încălțări folosesc membrane impermeabile pentru a izola cizma și a împiedica pătrunderea apei. Membrana TEX de la cizmele Bisgaard este un astfel de exemplu.

Un alt exemplu este membrana MaM*tec de la protecțiile și hainele de babywearing cu softshell  MaM, care are o rezistență la presiunea apei de 5000 mm (comparativ cu minimul de 800 mm pentru a fi considerat materialul waterproof).

haina babywearing hiphip

Hainele de ploaie de la Mikk-line rezistă la presiunea de 8000 mm. Acest lucru însemnă că cel mic se poate juca (dacă va dori) chiar și în ploaie torențială fără ca apa să pătrundă prin haină.

Deși produsele waterproof rezistă la expunerea la cantități mari de apă, totuși, in cazul în care materialul exterior este zgâriat, produsul își poate pierde impermeabilitatea.

Un alt aspect de care este important să se țină cont este respirabilitatea materialului. În cazul materialelor waterproof ieftine , care nu includ membrane speciale care să permită pielii să respire, în timp ce țin apa la distanță, haina sau încăltămintea nu va permite aerisirea.

haine de ploaie copii hiphip

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol