Sari la conținut

Uniforma școlară. Confort și sănătate chiar și cu materiale sintetice?

Uniforma școlară. Confort și sănătate chiar și cu materiale sintetice?-HipHip.ro

Puține obiecte vestimentare au stârnit atâtea controverse precum uniformele elevilor, în epoca post-decembristă. Dorită sau contestată, uniforma începe să își facă din nou loc în școlile publice sau private din țara noastră.

Văzute ca un simbol al apartenenței elevului la o instituție de învățământ, uniformele școlare au o lungă tradiție în Europa. Țara noastră le-a adoptat pentru prima dată în 1897, pentru a se extinde la nivel național după reformele aduse de Spiru Haret.

După decembrie 1989 ele au fost treptat abandonate, fiind asociate cu anii de comunism. În ultima vreme, școlile cu renume au reintrodus uniforma obligatorie.

Indiferent de părerea personală cu privire la o îmbracăminte standardizată pentru școală, uniforma are câteva avantaje care merită recunoscute:

  • Poate fi eficientă economic, cu condiția ca prețul ei să fie la nivelul pieței;
  • Poate reduce bulyingul legat de vestimentație și ajută la integrarea socială (prin reducerea diferențelor de statut social și eliminarea situațiilor în care unii copii sunt tachinați pentru hainele pe care le poartă);
  • Uniformele școlare pot descuraja chiulul deoarece ținuta elevului poate fi ușor de recunoscut;
  • Pot proteja elevii prin identificarea mai ușoară a intrușilor în școală.

Principalele dezavantaje reclamate de părinți sunt legate de calitatea materialelor folosite și de prețurile cu mult peste cel al pieței pentru articole de vestimentație similare.

Din păcate, de multe ori, părinții nu au nici un cuvânt de spus în selectarea fibrelor pentru uniforme sau a furnizorului, și se văd în fața faptului împlinit.

În cazul în care uniforma copilului tău este din materiale sintetice, există câteva soluții pentru a asigura confortul termic al micuțului, mai ales în sezonul rece.

Alege haine de corp din fibre naturale

Contactul direct cu fibrele sintetice pot cauza reacții pielii sensibile. În plus, în cazul în care cel mic va transpira, senzața va fi una neplăcută, hainele vor prinde miros și vor ține rece.

Indiferent dacă alegi lâna, mătasea, bambusul, bumbacul organic sau o combinație dintre ele, rezultatul va fi o piele uscată și sănătoasă și protejată împotriva iritațiilor. Lâna și mătasea țin cald chiar și atunci când sunt umede. În plus, calitățile lor antibacteriene previn apariți mirosurilor neplăcute.

Poți opta pentru un maieu în perioadele mai calde sau pentru ticouri și dresuri sau colanți în sezonul rece.

Dacă ți se permite, cumpără chiar tu haine în culorile școlii.

Unele școli lasă libertatea părinților de a cumpăra ei haine de un anumit tip și într-o anumită gamă de culori (de exemplu bluze albe, fuste/pantaloni bleumarin și sacouri bleumarin). În acest caz poți alege variante din fibre naturale, apropiate de codul vestimentar al școlii.

Iată câteva sugestii de ținute care pot fi adaptate codului vestimentar impus.

 

 

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol