Lucruri interesante despre mătase

Lucruri interesante despre mătase

Mătasea pe lângă moliciunea luxuriantă și frumusețe, oferă beneficii interesante care nu pot concura nu nici o altă fibră natural sau creată de om.
  1. Datorită componenței proteice naturale, mătasea este cea mai hipoalergenică fibră, ideală pentru pielea sensibilă calmând iritațiile și reconfortând-o.
  2. Mătasea răcorește vara și ține de cald iarna. Mătasea are această proprietate paradoxală de a incălzi și răcori simultan.
  3. Mătasea absoarbe repede umezela și se usucă repede. Ea poate absorbi 30% din grautatea ei fără a se simți udă. Mătasea va absorbi transpirația copilului, lăsând pielea să respire. Perfectă pentru cei mici care leargă mult.
  4. In ciuda aspectului foarte blând, mătasea este rezistentă la mirosuri și murdărie.
  5. Mătasea este mai rezistentă decât echivalentul unui fir de oțel. Totuși rezistența la frecare este relativ medie.
  6. Compoziţia fibroinei, care este mătasea propriu-zisă, este apropiată de cea a lânii dar de trei ori mai rezistentă la rupere.
  • Mătasea este o fibra specială cu caracteristici unice, faimoasă pentru versatilitatea și finețea sa. Ea a fost folosită ca și un simbol al prosperității. 

Întreținere:

  • spălarea se face de preferinţă, manuală sau la maşina de spălat la max. 30 °C
  • recomandam detergent lichid special pentru mătase și alte țesături fine de Ulrich Naturlich
  • clătiri la temperaturi descrescânde, stoarcerea redusă. Nu se usucă în uscător, ci la umbră pe un loc plat
  • se calcă la temperatură scăzută, cu ţesătura umedă. Se poate îngălbeni sau își poate pierde din culoare în urma călcării la temperaturi ridicate. Se recomandă folosirea unei pânze între material și fierul de călcat, setat pe modul cu aburi.
  • nu se albeşte cu clor

Bine de știut:

  • nu se scămoșează
  • are rezistenţă scăzută la expunere prelungită la soare -> Nu uscare in soare
  • dezodorizantă, absoarbe transpirația lăsând pielea să respire  
  • se usucă repede  având o higroscopicitate ridicată (poate absorbi apă până la 50 % din masa sa cu o reţinere de 12 %) 
  • depozitarea în mediu umed o deteriorează
  • apa dură îi reduce luciul şi moliciunea

Istoria mătăsii:

Legenda spune că în timp ce prințesa chineză Si-Ling își savura ceaiul în grădină, i-a căzut un cocon în ceașcă iar lichidul fierbinte l-a desfăcut în fire lungi de mătase. Chinezii au fost deci primii care au stăpânit arta creșterii viermilor, secret ținut sub amenințarea torturii.

Prima referire datată istoric este din anul 3630 ÎH când e menționată folosirea mătăsii la învelirea unui copil.



Scrie un comentariu