Vacanța de iarnă este perioada în care ne dorim, mai mult decât oricând, să ne bucurăm de frumusețile acestui sezon. Indiferent că plănuim o escapadă la munte, la țară sau că rămânem acasă, joaca în zăpadă va ocupa un loc de cinste pe lista activităților acestor zile.
Asigură-te că ținuta celui mic, dar și a ta, nu vor contribui la scurtarea sesiunilor de bulgăreală sau de zbenguială pe pârtia de schi.
Scandinavii spun că nu există vreme rea ci doar haine nepotrivite. Copiii lor petrec destul de mult timp afară, indiferent de vreme. Nu este neobișnuit ca cei mici să fie scoși afară pe ploaie sau ca bebelușii să doarmă la aer atunci când afară sunt temperaturi negative. Care este secretul lor?
Folosește straturile.
Scandinavii se folosesc de principiile layeringului. Ca să înțelegi de ce le iubesc atât de tare, trebuie să știi că hainele de exterior nu sunt făcute să țină cald. Rolul lor este să rețină aproape de piele căldura generată de corpul tău. Funcția izolatoare a stratului exterior este dată de capacitatea unui material de a reține "pachete" de aer încălzit de corpul tău și de a oferi un strat de protecție împotriva frigului de afară.
În principiul, layeringul presupune existența a trei straturi: unul exterior, izolator, care să te protejeze de mediul exterior (ploaie, vânt, zăpadă, ger), un strat intermediar pentru a oferi izolație termică suplimentară, atunci când este foarte frig, și un strat de bază, care să absoarbă transpirația și să țină de cald.
Stratul de bază este prietenul tău cel mai bun.
Chiar dacă afară este foarte frig, este foarte posibil ca, la un efort intens, organismul tău să se supraîncălzească. Mecanismul natural de răcire este procesul de evaporare a transpirației. În sezonul cald, pielea este expusă la aer și echilibrarea termică se realizează instant. În sezonul rece, însă, o piele umedă poate însemna o răcire prea bruscă a organismului. Dacă stratul de haine care se află în contact cu pielea va absorbi transpirația, păstrând pielea uscată, confortul termic va fi asigurat.
Lâna este cea mai bună prietenă a nordicilor. Chiar dacă nu o regăsești totdeauna în hainele care alcătuiesc stratul extern, hainele de corp, șosetele sau dreusile vor fi totdeauna din lână. Capacitatea de absorbție a umezelii, fără a lăsa senzația de rece pe piele, este net superioară bumbacului sau fibrelor sintetice. Alte avantaje ale folosirii lânii ca prim strat au fost prezentate într-un articol anterior.
Modul în care suprapui straturile va trebui adaptat activității și temperaturii exterioare. În cazul în care îl scoți pe cel mic la joacă în parc, poți presupune că va transpira, de aceea ar trebui să alegi un strat de bază care să absoarbă transpirația și să nu țină rece dacă se umezește.
Adaptează straturile în funcție de activitatea depusă.
Doar utilizarea principiilor layeringului, însă, nu te vor feri de frig. Contează modul în care le combini și momentul în care alegi să le folosești.
Este tentant să îl îmbraci pe cel mic încă din casă folosind 3 straturi, astfel încât să îi fie cald de la început. Pe de altă parte, dacă nu ieșiți direct în parc, ci vă urcați în mașină pentru a merge acolo, ar fi mai bine să îl îmbraci mai subțire, pentru a nu se încălzi prea tare și a nu transpira.
Stratul de mijloc este mai eficient daca este folosit în perioadele de repaos, pentru a preveni răcirea bruscă a corpului. Cu alte cuvinte, îl poți lăsa să alerge în stratul de bază și cel exterior, iar atunci când vine să se odihnească pe bancă, adaugă un strat intermediar pentru a menține căldura deja generată de corpul său.
Permite corpului să își regleze ușor temperatura.
Un alt aspect important de care scandinavii țin cont este faptul că majoritatea căldurii generate de corpul uman este pierdută în zona capului și gâtului. De aceea, are sens să îți scoți căciula atunci când începi să depui efort și nu după ce ai traspirat deja și te-ai oprit din activitatea fizică. Efectul scoaterii căciulii la finalul activității fizice este o reducere a fluxului de sânge către extremități și răcirea lor. Acest lucru se va întâmpla deoarece scoaterea căciulii a generat o pierdere rapidă de căldură, pe care organismul încearcă să o compenseze. Pentru a menține temperatura optimă în zonele vitale, el alege să reducă eforturile către extremități. Iată cum, purtarea căciulii într-un moment nepotrivit, poate duce la mâini și picoare înghețate.
Deși pare complicat, pentru că presupune o ajustare continuă a straturilor pe care le porți în funcție de activitatea și gradul de efort depus, sistemul scandinav ajută organismul să se adapteze mai bine condițiilor de frig.
O dată ce ajungi să îi înțelegi principiile, vei obține un confort termic sporit și posibilitatea de a te bucura mai mult de activitatea în aer liber în timpul iernii.