Sari la conținut

Hainele de vară -răcoare, confort, sănătate

Hainele de vară -răcoare, confort, sănătate-HipHip.ro

Abia ce ne-am dezghețat după acest început de primăvară capricioasă, că ne fug gândurile către vară, soare, plajă și....caniculă.

În căutarea confortului pe timpul verii, hainele pe care le porți au un rol extrem de important. Știm cu toții că sunt recomandate culorile deschise, însă puțini realizează că materialele din care sunt făcute acestea fac diferența între confort și senzația permanentă de saună.

Pentru vară recomandăm hainele fabricate din materiale naturale, cum ar fi inul, cânepa, bumbacul organic sau bambusul. Le iubim atât pentru calitățile țesăturilor dar și pentru impactul scăzut asupra mediului pe care îl au aceste culturi.

Inul

haine de vara din in copii hiphip

Este unul dintre cele mai vechi materiale din istoria noastră. Oamenii l-au folosit timp de secole, în special în climatele umede și călduroase.

Țesăturile din in permit o mai bună circulație a aerului iar structura fibrei îl face să nu se lipească de piele, permițând ca aerul să răcească suprafața pielii.

Fibra de in absoarbe bine apa și permite evaporarea rapidă a acesteia. Inul poate absorbi 1/5 din greutatea sa fără să se simtă că este ud. Asta însemnă că nu vei avea senzația de umezeală atunci când vei transpira.

Deoarece inul este conductor de căldură, țesătura pare rece la atingere. Practic, inul nu reține căldura pe suprafața sa, acționând ca un mini-aer condiționat la purtător. Conductivitatea inului este de 5 ori mai mare decât a lânii și de 18 ori mai bună decât a mătăsii.

Fibra de in reflectă razele soarelui mai bine decât orice alt material. O bluză sau o rochie din in are rolul de a "umbri" pielea acoperită, creând suplimentar o senzație de răcoare.

Țesăturile din in sunt puțin mai rigide atunci când sunt noi, însă devin moi o dată cu purtarea.

Toate aceste proprietăți fac din in materialul ideal pentru clima aridă și/sau umedă.

Cânepa

haine de vara din canepa copii hiphip

Această plantă este, probabil, una dintre primele cultivate de către oameni. Arheologii au descoperit în Mesopotamia fragmente de țesături din cânepă datând din anii 8000 BC.

Planta a ajuns în Europa în jurul anului 1200 BC și a devenit rapid extrem de folosită, atât în industrie (pânze pentru vase, frânghii) dar și pentru producerea hainelor. Din Evul Mediu și până în 1920, 80% dintre hainele europenilor erau produse din cânepă.

Țesăturile din cânepă se păstrează extrem de bine în timp, fiind de trei ori mai rezistentă decât bumbacul. În plus, aceste fibre nu mucegăiesc, datorită agenților antimicrobieni conținuți. Testele au indicat eficiența lor chiar și în cazul bacteriilor rezistente la antibiotice (cum ar fi E-coli sau MRSA, un stafilococ vinovat de majoritatea infecțiilor intraspitalicești).

Porozitatea fibrei face ca materialul să permită pielii să se aerisească, răcorind-o pe timpul verii. Aerul din interiorul fibrei are rol izolator, astfel, țesătura va păstra căldura corpului în perioada rece.

Țesăturile din cânepă au filtrul UV natural. ManyMonths au testat blendurile de bumbac și cânepă în culoarea ultra-violet. Materialul respectiv avea filtru maxim UV, UPF 50+.

Similar cu inul, cânepa absoarbe umezeala și nu se lipește de piele. Are nevoie să fie purtată puțin pentru a deveni la fel de moale ca țesătura din bumbac.

Culturile de cânepă sunt eco-friendly, având un impact redus asupra mediului. Planta crește repede și produce mai multă fibră decât alte culturi similare. Ea produce cu 250% mai multă fibră decât bumbacul și cu 600% mai multă fibră decât inul, dacă este folosită aceeași suprafață de teren agricol.

Plantele de cânepă sufocă alte competitoare, de aceea culturile nu necesită pesticide. Ele consumă cu 50% mai puțină apa decât bumbacul și returnează în sol circa 60-70% din nutrienții consumați. Astfel, culturile de cânepă pot folosi același sol timp de zeci de ani.

 Bumbacul Organic

haine de vara din bumbac organic copii hiphip

Bumbacul organic nu a fost modificat genetic, este cultivat fără utilizarea de pesticide și pe soluri care nu au fost tratate chimic cel puțin în ultimii 3 ani. Culturile de bumbac organic folosesc în proporție de 80% apa de ploaie captată, economisind astfel apa din sistemele de irigatii.

Pe parcursul fabricației, țesătura nu este supusă niciunui procedeu chimic (albire, vopsire chimică, spălare chimică sau parfumare).

Acest lucru înseamnă, pe de o parte, că o astfel de plantă va produce mai puțină fibră decât cea modificată genetic. Pe de altă parte, proprietățile țesăturii sunt superioare.

Bumbacul organic, nefiind tratat chimic, este hipo-alergenic. În timp ce bumbacul convențional poate fi iritant pentru piele nou-născuților, acest lucru ne se va întâmpla în cazul materialelor din bumbac organic. De aceea, el este preferat atât pentru hainele bebelușilor, cât și pentru fabricarea scutecelor textile, a lenjeriei de pat, a prosoapelor sau a muselinelor pentru cei mici.

De asemenea, țesătura este mai absorbantă decât cel provenit din culturile convenționale. Acest aspect îl face mai potrivit pentru sezonul cald, hainele din bumbac organic absorbind mai bine transpirația și reducând senzația de umezeală.

Țesăturile mixte din bumbac organic și in sau cânepă oferă ce e mai bun de la ambele fibre: cânepa și inul oferă rezistență și o bună ventilație, în timp ce bumbacul organic adaugă moliciune țesăturii.

Bambusul

pijamale bambus copii hiphip

Textura materialului  este asemănătoare cu cea a mătăsii iar fibra este extrem de netedă, ceea ce îl face potrivit pentru cei care au sensibilitate la fibrele mai texturate, cum ar fi cânepa sau lâna. 

Similar cânepii, bambusul are proprietăți anti-bacteriene și anti-fungice. Fibra de bambus conține un bio-agent care îi permite să crească fără pesticide. Același bio-agent care apără planta de dăunători, împiedică dezvoltarea fungilor și a micro-organismelor pe suprafața ei. Acest lucru înseamnă că hainele din bambus nu vor favoriza apariția mirosurilor neplăcute și vor proteja pielea sensibilizată de eczeme.

Buna capacitate de absorbție a umezelii, protecția UV naturală oferită (bambusul filtrează până la 97.5% din radiații), precum și calitatea de izolator termic îl recomadă pentru sezonul estival.

Impactul culturilor de bambus asupra mediului este minimă. Planta are cea mai rapidă creștere din lume. Astfel, o cultură de bambus folosește 10% din suprafața de teren necesară bumbacului pentru a oferi aceeași cantitate de fibră. Nu are nevoie de irigații, apa de ploaie fiind suficientă pentru dezvoltarea sa.

Oricare ar fi opțiunea ta, verifică etichetele hainelor, materialele și certificările obținute de producător și alege varianta optimă pentru tine și cei dragi!

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol