Sari la conținut

Cum ne protejăm de efectele nocive ale radiațiilor solare?

Cum ne protejăm de efectele nocive ale radiațiilor solare?-HipHip.ro

Pe perioada verii trebuie avută în vedere o minimă protecție împotriva radiațiilor solare și a insolației, atât în cazul tău, dar, mai ales, când vine vorba de cei mici.

Este bine să ai grijă de acest aspect, indiferent dacă mergi în vacanță la mare sau la munte și urmează să petreci mult timp în aer liber sau dacă ieșiți doar în parc, la joacă.

Pielea celor mici este deosibit de sensibilă și, chiar dacă efectele nu sunt vizibile imediat, cele pe termen lung este important să fie luate în calcul.

ochelari de soare copii hiphip

Iată câteva lucruri de care să ții cont în perioada următoare:

Expunere moderată la soare.

În timpul lunilor de vară, în special în iulie și august, este recomandat să eviți expunerea directă la soare în intervalul 10 a.m și 4 p.m. Dacă este absolut necesar să ieși din casă, în special alături de cel mic, alege zonele umbroase, asigură hidratarea optimă și redu durata expunerii la minim.


Îmbrăcăminte cu factor de protecție.

Majoritatea fibrelor textile absorb o parte din radiațiile UV.  Factorul de protecție oferit de fiecare dintre ele depinde de tipul și calitățile fibrei, grosimea și tipul țesăturii, culoarea materialului și de tratamentele suplimentare la care a fost supus.

haine de vara copii hiphip

Unele fibre naturale oferă o protecție sporită, chiar dacă nu au fost supuse tratamentelor chimice.

Inul reflectă razele soarelui mai bine decât orice alt material. O bluză sau o rochie din in are rolul de a "umbri" pielea acoperită, creând suplimentar o senzație de răcoare. Inul vopsit cu substanțe naturale are un factor de protecție UV între 20 și 50, în funcție de culoare.

Țesăturile din cânepă au  și ele filtrul UV natural. ManyMonths au testat blendurile de bumbac și cânepă în culoarea ultra-violet. Materialul respectiv a obținut rezultate extrem de bune primind rating UPF 50+.

Țesăturile din bambus filtrează până la 97,5% din radiațiile UV. 

Hainele din lână oferă un factor de protecție intre 30 și 50, în funcție de tipul de țesătură și culoare.

haine lana joha hiphip

Deși poate suna ciudat, lâna este minunată și în sezonul cald. Ea absoarbe umezeala și o evapora mai eficient decât multe alte textile, fiind astfel un foarte bun regulator de temperatură. Când e răcoare, bîneinteles că va ține de cald. Dar într-o zi călduroasă? Lână te va răcori.

Lâna poate fi țesută mult mai rar decât bumbacul. Se obține astfel un material foarte ușor, subțire, și respirabil. În plus, este foarte confortabilă și super ușor de purtat. Se poate spăla la mașina, se usuca rapid, se murdărește mai greu decât alte materiale și nici nu reține mirosurile. 

Pălărie cu boruri largi.

Pălăriile cu boruri largi protejează împotriva razelor solare. Ideal ar fi ca materialul din care este făcută pălăria să ofere și o protecție UV suplimentară.

Din acest punct de vedere, vei avea de ales între protecție UV naturală (materiale cum ar fi inul și cânepa care oferă această protecție fără tratamente chimice) sau cea rezultată în urma tratamentelor chimice. De notat este că, în urma spălării, eficiența acestor tratamente scade iar factorul de protecție menționat pe etichetă va scădea.

Materialul din care sunt făcute pălăriile ManyMonths a fost testat în laborator și a obținut un rezultat de SPF 50+. Testul s-a făcut pe materialul Scuba Blue din colecția de anul trecut. Colecția de anul acesta de pălării Original folosește aceeași grosime de material ca și din 2017, oferind un nivel similar de protecție.

palarie de soare copii hiphip

Pălăriile Light au fost testate anul acesta în culoarea Berry și rezultatele au arătat că ele blochează 96% din radiațiile UVB și 95% dintre cele UVA. Materialul a primit rating UPF 22+. Multe pălării din același material ca și pălăriile Light (Floppy și Dots), au strat dublu la boruri ceea ce sporește protecția UV.


Ochelari de soare.

Ochii celor mici sunt încă în formare și mai sensibili la radiații decât cei ai adulților. Până la vârsta de 12 ani, cristalinul, cel care asigură un filtru natural împotriva radiațiilor, nu este complet format, de aceea este necesar să le ptrotejezi ochii folosind ochelari de soare de calitate.

sapca si ochelari de soare copii hiphip

Mai multe despre protecția oferită de ochelarii de soare poți afla dintr-un articol recent de pe blogul nostru.

Crema cu factor de protecție.

Verifică gradul de protecție oferit de fiecare tip de cremă, precum și tipul de filtru folosit (mineral sau chimic). Este important ca produsul ales să ofere filtru pentru UVB si UVA și să fie recomandată pentru vârsta celui care o folosește.

Pentru cei mici, alege cremele cu factor de protecție mare (50+) care folosesc filtru mineral și sunt recomandate grupei de vârstă din care face parte copilul tău. 

Pentru tine este de preferat să alegi creme cu factor de protecție de minim 30, mai ales dacă te afli în primele zile de expunere la soare.

Crema cu factor de protecție este recomandabil să fie aplicată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol