Am observat destul de multe dezbateri in ceea ce priveste certificarile textilelor, in special cele folosite pentru imbracamintea copiilor si bebelusilor. Iata cele mai utilizate certificari pentru produsele din lana:
O certificare germana, Germania fiind un pionier in prelucrarea ecologica a firelor organice/naturale.
O certificare pentru lana obtinuta exclusiv de la oi crescute in ferme organice si ecologice. Aceasta atesta ca animalele nu au fost supuse relelor tratamente precum Mulesing, ca pasunile pe care au pascut animalele nu au fost tratate cu pesticide, insecticide sau alte chimicale, ca nu au primit nicio medicamentatie preventiva cu antibiotic sau alte medicamente. Aceste ferme vor produce intotdeauna o lana de calitate superioara, in detrimentul unei cantitati mari. Utilizarea lanii in produse destinate copiilor este lipsita de griji, data fiind calitatea ei si mediul curat in care a fost obtinuta.
Firele de lana sau textilele obtinute din acestea nu sunt supuse niciunui tratament sintetic: superwash, antistatic, prevenire molii sau inalbire/decolorare.
Standardele de acordare a certificarii Kbt si institutiile care le acorda sunt acreditate conform standardelor GOTS.
- o certificare pentru produsele textile care sunt conforme cu normele internationale privind producerea sustenabila a materialelor textile. Aceste norme includ:
Aceasta eticheta certifica produsele care au un impact ecologic minor de-a lungul ciclului de viata. Acest ciclu de viata include:
Acesta reprezinta un sistem independent de testare si certificare pentru produse textile in forma de materii prime, produse intermediare si finale (fire, materiale, orice produs textil, jucarii textile, etc)
Produsele sunt testate sa fie lipsite de chimicale periculoase sau cu efect negativ asupra mediului si sanatatii. Parametrii de testare sunt deseori mai rigurosi decat legislatiile nationale in vigoare.
Woolmark este o autoritate deja cunoscuta in domeniul lanii, in special al lanii merinos. Aceasta eticheta certifica calitatea materialelor utilizate, provenienta lor si faptul ca produsul a fost testat riguros de catre un laborator independent.
- o certificare asemanatoare EU ECOLABEL, specifica Tarilor Nordice. Certificarile sunt administrate si reglementate de catre institutii individuale pentru aceste tari, sub respectarea normelor si standardelor proprii, precum si cele europene.
Toate aceste certificari, aparent diferite, ne ofera o asigurare a calitatii pentru produsele alese de noi. Nu putem spune ca o certificare este mai importanta decat cealalta, fiindca tipul certificarii depinde de autoritatea emitenta, precum si de tara de origine.
Toate produsele distribuite sub brandul HipHip provin de la firme responsabile fata de mediu si fata de angajatii lor, sunt lipsite de chimicale sau alte substante nocive.