Sari la conținut

Cum sa îți protejezi hainele din lână și mătase de molii

Cum sa îți protejezi hainele din lână și mătase de molii

Cand pui deoparte hainele de lana si matase pe perioada verii, vrei sa fii sigur ca in toamna ele vor arata si vor fi moi si matasoase.

Atunci cand depozitezi hainele principala grija o constituie moliile - Tineola Bisselliella. Daca gasesti mici gaurele in hainele tale, atunci ele sunt vinovate!

Molii de haine

Larvele moliilor sunt innebunite dupa lana, dar le plac de asemenea si matasea, pielea, casmirul, alpaca si orice alte fibre naturale, chiar si bumbacul. Favoritele lor sunt fibrele naturale transpirate si murdare - sunt precum firmiturile pentru o furnica sau branza puturoasa pentru soricei - irezistibile!

Iata deci 5 sfaturi pentru a tine moliile departe. Daca te organizezi un pic, sfaturile vor functiona garantat. Daca insa nu esti prea preocupat de ordine si curatenie, sari la finalul articolului.

1. Scoate hainele la lumina!

Este atat de simplu si chiar functioneaza! Spre deosebire de majoritatea moliilor, celor de haine nu le place lumina sau aerul curat. Deci, scutura puloverele, bate covoarele afara, atarna-ti paturile la soare si perie-le!

Scoate hainele de lana la soare

Se stie ca larvele moliilor vor incerca sa se ascunda de razele soarelui, si daca nu gasesc adapost vor cadea de pe haine. Splendid, nu? Si daca vii in ajutorul soarelui periindu-le, vei scapa si mai repede de larve si vei intrerupe ciclul lor de viata.

larva de molii

Ciclul de viata al moliei este de cca 3 saptamani, deci poti incerca sa scoti afara paturile si hainele de lana la cateva saptamani. Astfel se vor aerisi si chiar vor fi mai moi si mai minunate.

2. Aspira-le!

Numarul moliilor este in crestere. Un motiv ar fi obiceiurile noastre de curatenie care pot lasa de dorit. Daca aspiram si curatam doar ce se vede, vom lasa moliilor colturi si crapaturi in care se pot inmulti - colturile dulapurilor, covorul de sub masa...

Moliilor nu le place sa fie deranjate atunci cand se inmultesc. Haide sa le deranjam! Scoate sertarele dulapurilor si aspira-le, muta scaunele si comoda si aspira sub ele. Apoi arunca sacul aspiratorului!

3. Bilute cu lavanda si cedru

Pungutele cu lavanda si bilele de cedru sunt cele mai naturale combatante ale moliilor. Mai mult decat atat, nu sunt toxice si sunt usor de gasit. Uleiul de cedru va ucide larvele (nu ouale mici, dar larvele mai dezvoltate) iar lavanda va actiona ca repelent. Dezavantajul este ca acestea trebuie reimprospatate - lavanda trebuie sa fie proaspata ca sa fie eficienta, la fel si bilele de cedru.
  

Poti folosi ulei de lavanda, dar si flori si poti imbiba bilele cu ulei de cedru. Cum uleiul de cedru trebuie sa fie in concentratie serioasa pentru a proteja hainele de lana, ar fi de preferat sa le depozitezi in locuri inchise, chiar etans, pentru a permite pastrarea unei concentratii mai mari.

Chiar si capcanele de molii cu feromon functioneaza. Sunt impregnate cu feromoni de molie femela care atrage masculii, care ajung in capcana lipicioasa. Sunt foarte bune pentru reducerea numarului de molii, totusi nu le vor eradica.

4. Depoziteaza hainele de lana curate

Nu astepta sa se adune mai multe haine de lana pentru a le spala. Moliile iubesc lana nederanjata si soioasa. Cosul de rufe este casa lor de vis.

Spala-ti, deci, hainele de lana, matase, casmir sau alpaca la scurt timp dupa ce ajung in cosul de rufe si astfel moliile vor sta la distanta.

Daca poti, usuca-le la soare.

Depoziteaza peste vara hainele de lana imediat ce le-ai spalat. Curatarea chimica mai poate functiona, dar nu este o metoda tocmai eco.

5. Pungi vidate

Eu personal depozitez hainele din lână in pungi vidate. Nu este aer inauntru, nici moliile nu pot exista. 

Dezavantajul metodei: hainele se sifonează, insă merită :) Si revin la forma inițială după o clătire. 

6. Ingheata-le! Pe molii ;)

Cel mai interesant sfat este sigilarea si congelarea hainelor pentru perioade lungi. Poti folosi pungi vidate - spala hainele, pune-le in pungi impreuna cu cedru sau lavanda, sigileaza punga pentru o perioada lunga de timp.

Cat timp ar trebui sa le congelezi? Mai multe site-uri spun 3 zile, altele sunt mai prudente si spun 2 saptamani. Dupa asta poti elibera din nou congelatorul, stiind ca vei avea haine de lana sanatoase cand va veni toamna. Altfel 4 zile in congelator ar trebui sa fie suficiente pentru a ucide orice urma de larva, garantand o toamna lipsita de gauri.

Congelarea este o metoda sigura, eficienta si naturala de a scapa de moliile din hainele de lana.

Eu am folosit cu succes inghetatul la combaterea moliilor de bucatarie.

7. Săpun de alep

Acest secret cunoscut de mult timp in zona orientala, abia acum incepe sa fie cunoscut in partea occidentala. Continutul de ulei de dafin este cel care respinge moliile.

Eu am testat cu succes acest sapun vara trecuta.

Concluzii: pentru a-ti proteja hainele de molii, tine minte:
- soare si aer - aspira si curata - depoziteaza cu lavanda si cedru - foloseste capcane cu feromoni - sigileaza si congeleaza
Iar daca nu esti chiar atat de organizat...
Poti folosi capcanele pentru molii (tin cateva luni bune) si nu astepta prea mult timp sa-ti speli hainele de lana.Cateva pulovere si o pereche de sosete fac o buna tura de spalare.

Dar daca nu esti obsedat de curatenie, sa recunoastem, oricat de mult ti-ar place materialele naturale probabil nu-ti vei reimprospata lavanda. Sa-ti aerisesti puloverele o data la 2 saptamani sau sa scoti afara paturile pur si simplu nu se va intampla. Cat despre aspiratul dulapurilor - ce idee! Bilele pentru molii nu sunt o solutie - sunt deseori toxice, in general miros puternic si vaporii emanati pot fi cancerigeni. Iar cateva bile de cedru pur si simplu nu vor avea efect. Exista totusi o solutie, chiar daca nu e naturala. Cauta benzi de hartie imbibate cu chimicale - sunt de departe mai putin neplacute ca variantele lor mai vechi si sunt bune si impotriva larvelor. Poti chiar sa le aranjezi intre straturile de haine, desi s-ar putea sa preferi sa-ti protejezi hainele de contactul direct cu hartia. Si chiar daca nu este o solutie naturala, tot este mai bine pentru tine si mediu sa-ti pastrezi cat mai mult timp hainele tale pretioase.

olariu anca

am incercat tiate sprayurile din magazin dar nici unul nu a avut efect. Sunt disperata. Sunt molii chiar in cameele unde nu sunt lucruri. Poate ma puteti ajuta. Am schimbat capcanele si se umplu din nou
Multumes
Anca

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol