Sari la conținut

6 motive pentru care am ales Scutecele Refolosibile

1. Confortul bebelusului

Nu vreau ca RA sa aiba poponeata burdusita cu hartie, plastic si chiminale 24 de ore din 24.  Mi-am pus intrebarea: “mie mi-ar placea sa port pampers toata ziua?”. Raspunsul rapid a fost “no way, nu as suporta”.

Si atunci decizia a fost usoara pentru ca ma ghidez intotdeauna dupa principiul “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face, si mai ales copilului tau”.

Vreau sa ii ofer tot ceea ce este mai bun, de aceea confortul BEBELUSULUI si lipsa chimicalelor au fost principalele motive pentru care am ales scutece refolosobile.

Da, este intr-adevar un efort in plus, dar eu cred ca este important sa il fac. O masina de spalat in plus la 2-3 zile nu este chiar un capat de tara, si Ra merita din plin.

2. Gunoiul si lumea noastra


Ma gandesc la ce e mai bine pentru bebe, si asta inseamna si o lumea mai curata. Vreau sa fiu impacata ca eu si fiica mea nu contribuim (prea mult) la gunoiul din padure, de pe camp, din munti, rauri etc.

Fiecare copil care poarta scutece de unica folosita lasa in urma aproximativ 2,7 tone de gunoi nedegradabil (adica are nevoie de cel putin 300 de ani pentru a disparea ). Daca am adauga si gunoiul produs la fabricarea acestor scutece sau daca am calcula si cat ne costa curatenia, pfiu, ne-am speria si mai rau.

Este adevarat ca pentru spalarea scutecelor refolosibile consumam apa, curent si detergent. Noi insa folosim detergent complet biodegradabil, deci am eliminat  prima sursa de poluare. Iar energia consumata pentru a spala un scutec este mult mai mica decat energia consumata pentru a-l produce. Una peste alta poluarea produsa de spalarea unui scutec este muuult mai mica decat cea generata de cumpararea unuia nou.

Eu nu m-as simti impacata sa stiu ca Ra a mea produce atata gunoi, sunt convinsa ca nici  ea nu va fi incantata de acest aspect. Si da, cred cu tarie ca efortul fiecaruia conteaza pentru a trai intr-o lume mai frumoasa.

3. Cheltuieli mai mici


Ce ai putea face cu 1200 EUR economisiti? Eu deja ma gadesc la o vacanta.

Iata un mic calcul:

1 leu pret mediu pentru 1 scutec unica folosinta

8 scutece pe zi timp de 1 luna= aprox 240 scutece per luna (8 scutece pe zi este o estimare minima a mea, desi eu schimb mai multe pe zi)

In medie copiii merg la olita la 2,7 ani, adica folosesc 32*240= 7680 scutece.

Cheltuiala totala ar fi de aproximativ 7680 lei, adica 1900 euro.

Scutecele refolosibile m-au costat pana acum 1100 lei dar chiar m-am rasfatat si lafait. Am incercat tot ce se putea, am cumparat cele mai performante scutece, am testat cam tot ce e pe piata, la un moment dat devenise chiar un fel de hobby. Suma aceasta poate fi redusa cu ceva mai multa chibzuinta. Daca as adauga si banii de electricitate, apa, detergent si scutecele de unica folosinta folosite ocazional (insa intotdeauna biodegradabile si fara chimicale), tot nu ar sari de 2500 lei, adica o economie de aproape 1200 EUR.

In plus scutecele refolosibile pot fi folosite si la urmatorul copil. Mai adaugati 1500 de euro la economii.

4. Scutecele din material textil sunt fara geluri (adica fara chimicale)


Gelul care tine departe umezeala de pielea bebelusului este o chimicala, ii spune polyacrylate. Este o substanta noua, nu se stie exact ce efecte are pe termen lung. Stim insa ca acest gel poate provoca astm, iritatii de piele si alte reactii alergice.

In plus scutecele sunt pline de dioxina (o toxina provenita de la procesul de inalbire). Dioxina pare sa aiba legatura cu unele boli ale ficatului si cu slabirea sistemului imunitar. Dioxina este posibil sa se gaseasca in scutecele refolosibile, insa dupa primele 2-3 spalari dispare complet.

5. Bebe va merge mai repede la olita


Copiii care poarta scutece din material textil se invata mai repede cu olita, iar parintii trebuie sa depuna efort mai mic pentru a-i obisnui cu ea. Ei simt scutecul ud atunci cand fac pisu, lor le este cunoscuta senzatia si stiu cand urmeaza sa faca. Chimicalele din scutecele refolosibile isi pot face treaba “prea bine”, copilasul nu va simti umezeala, nu va avea ocazia sa inteleaga ce face corpul sau.

6. Bumbacul este un bun amortizor


Bebelusii exploratori au fiecare portia lor de cazaturi si alunecari. Scutecele din bumbac formeaza o perna si un amortizor mult mai bun decat un scutec subtirel din plastic si hartie.

Scutec bumbac


photo by onenjen
*
Pentru aprofundare:
- Diaper facts
new test confirm TBT poison in P&G pampers: Greenpace demands world-wide ban in all products
Chemicals in Diapers Cited as Possible Asthma Trigger

Articol scris pentru Adelle.ro.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol