Sari la conținut

Cum să îngrijim corect scutecele textile

Cum să îngrijim corect scutecele textile

 

Fiindcă a venit vara și putem admira modelele drăguțe ale scutecelor textile, am simțit nevoia să revin la subiectul îngrijirii lor. Doar vrem să ne bucurăm de ele o perioadă cât mai îndelungată, nu? Iată câteva recomandări bazate pe practica mea uzuală de spălare a scutecelor.

Trebuie să menționez că această practică a fost adaptată după experiența de 7 ani în scutecitul textil. Momentan scutecesc cel de al treilea copil :)

Este important ca fiecare să își găseasca rutina potrivită. Să nu îți fie frică să experimentezi noi proceduri și modificări la rutina de spălare.
Iată povestea mea de succes în materie de scutecit

Depozitarea

Scutecele murdare se depozitează în mediu uscat până la spălare. Cu cât primesc mai mult aer și se pot usca, cu atât mai igienică este forma de depozitare. Urina nu trebuie clătită după folosirea scutecului. Amoniacul creat în urină poate proteja textilele și împiedică formarea de fungi.  Se recomandă depozitarea lor în coșuri cu capac sau în săculeții speciali, denumiți wetbags, ferite de surse directe de căldură. Căldura + umezeală = mediu propice pentru dezvoltarea bacterilor

Scutecele nu ar trebui lăsate la înmuiat, 2-3 zile până la spălare, în apă. Chiar dacă adaugi detergent și/sau dezinfectant. Faptul că stau în apă le va scurta durata de viață iar expunerea prelungită la amoniac poate afecta stratul de PUL sau elasticele scutecului. Amoniacul se dezvoltă mult prea intens in apă

Spăl o dată la 2-3 zile. Scutecele cu urină le depozitez în wetbag sau în găleata dedicată lor. Scutecele care au prins și materii fecale le clătesc direct cu apă rece (reduce riscul de pete și se usucă mai repede) și apoi le depozitez undeva la aer. Uscarea lor previne dezvoltarea de mucegai, fungi și bacterii.

Spălarea

Acest proces constă de fapt în alte trei proceduri: prespălarea, programul principal de spălare și clătirea. Le abordez separat pe fiecare în parte deoarece consider că sunt esențiale pentru a avea scutece cu adevărat curate și îngrijite. 

Prespălarea sau clătirea inițială

Dacă scutecești un copil alăptat exclusiv, această procedură este cea mai simplă. Scaunul copilului alăptat este hidrosolubil, astfel încât nu mai este necesară clătirea scutecelor înainte de a le băga în mașina de spălat. Dar nu le depozita murdare deoarece poate favoriza apariția petelor greu de îndepărtat.

Pentru copiii diversificați se recomandă clătirea cu apă rece a materiilor fecale. Părțile solide se pot scutura direct în vasul de toaletă și apoi poți folosi un jet cu presiune pentru a curăța și reziduurile mai moi. Pentru a ușura curățarea lor, recomand utilizarea linerelor de hârtie sau textile. Cele de hârtie le poți arunca cu caca direct la toaletă, ele fiind solubile.  

O prespălare este necesară pentru a îndepărta cât mai bine materiile solide de pe scutece și a porni spălarea principală cu ele cât mai curate. Astfel, detergentul va pătrunde mai adânc în țesătură și va fi mai eficient.

Simplul ciclu “prespălare” nu este indicat deoarece nu agită suficient rufele și nu le clătește bine între prespălare și ciclul principal de spălare. Trecerea între acestea se face fără o centrifugare, atât de importantă în curățarea scutecelor. Cel mai indicat ar fi un program scurt de spălare fiindcă oferă și agitarea rufelor, pentru a îndepărta eficient reziduurile. Dacă nu ai program express, utilizează “clătire și stoarcere”.

Mașina de spălat ar trebui încărcată la ⅔ din volumul ei pentru a atinge maximul de eficiență. Dacă nu ai suficiente scutece pentru o încărcătură, poți adăuga prosopele sau hăinuțe rezistente la temperatura selectată. Acestea le adaugi după clătirea inițială.

Programul de spălare 

Programul principal de spălare ar trebui să intrunească următoarele criterii, indiferent de marca sau tipul mașinii de spălat:
  • să permită o centrifugare de minim 800rpm. Cel mai potrivit este programul normal pentru rufe din bumbac, cu o temperatură egală sau mai mare de 40 grade. Acesta durează suficient de mult încât să permită detergentului să acționeze,  și agită scutecele, pentru o curățare în profunzime.
  • temperaturi de minim 40 grade, ideal ar fi să le speli la 60 grade. Majoritatea mărcilor de scutece permit această temperatură. Dacă folosești un dezinfectant sau/și soluție de îndepărtat petele, poți spăla și la 40 grade, alternând cu temperaturi mai ridicate.

Clătirea

Nu este recomandată utilizarea opțiunii de extra-clătire/clătire suplimentară. Dacă programul de spălare are un nivel potrivit de centrifugare (+800 rpm), un nivel suplimentar de apă nu este necesar. România se confruntă în general cu o apă dură și foarte dură. Clătirile suplimentare pot cauza depuneri de minerale în țesături, acumulări de detergent, amoniac și o absorbție redusă a scutecelor.
În cazul în care te confrunți cu acumulări de detergent în țesături (se simt lipicioase după spălare, apare multă spumă la clătire), recomand spălarea lor de câteva ori cu un dedurizant , fără detergent. Apoi ar trebui schimbat detergentul. Adăugarea de apă suplimentar, fără a schimba detergentul nu reprezintă o soluție pe termen lung.

Detergentul

Eu am ales produsele ecologice pentru casă și rufe. Cred ca majoritatea a ales scutecitul textil pentru motivul ecologic și contactul pielii bebelușilor cu materiale naturale, lipsite de chimicale agresive. Contrar multor opinii în domeniu, scutecele textile nu au nevoie de detergenți chimici agresivi.

Cele trei ingrediente importante:
  • tenside - agentul de spălare principal. Cel mai cunoscut este săpunul. El se obține din grăsimi animale sau vegetale. Tensidele ajută la penetrarea suprafețelor de către lichidul în care sunt adăugate :)
  • dedurizant - ajută la sporirea eficienței detergentului. împiedică depunerile minerale în țesături. Ceea ce vezi pe robineți și chiuvete se depune și în rufe :( Recomand utilizarea dedurizantului la fiecare spălare
  • percarbonat (înălbitor pe bază de oxigen) - înălbitor și antiseptic. Ulrich Natürlich conține 100% percarbonat, nu doar 30% cum deține majoritatea brandurilor de pe piață
cele de evitat:
  • enzima cellulase (atacă bambusul)
  • înălbitori optici - la fel ca balsamul, creează o peliculă pe țesătură și scade absorbția
  • parfum - alergii și iritații
  • cel mai important: FĂRĂ balsam de rufe. Scade puterea de absorbție a scutecelor!

Înălbitorul pe bază de clor încarcă țesătura puternic și are reacții chimice foarte neprevăzute. Poate declanșa iritații puternice.

Detergentul se va doza conform recomandărilor de pe ambalaj, adaptate la încărcătura mașinii (de exemplu un căpăcel la 5kg). Recomandarea de a folosi ½ din cantitatea recomandată a fost făcută inițial pentru detergenții din SUA, nepotriviți mașinilor de spălat clasa HE din Europa.

Uscarea

  • afară la soare. Soarele are acțiune dezinfectantă și îndepărtează petele. Dacă se usucă în casă (pe timp de iarnă), este necesar să primească mult aer și să se usuce foarte bine înainte de depozitare. Scutecele cu strat PUL ar trebui ferite de surse directe de căldură, cum ar fi caloriferele sau uscarea în uscătorul de rufe. Inserturile și scutecele tradiționale pot fi uscate și pe calorifer sau în mașină.
  • La fel ca în cazul expunerii la căldură, straturile de PUL ar trebui protejate și de îngheț. Dacă sunt temperaturi cu multe grade minus, nu le uitați afară pe balconul deschis :)


Consider că aceste aspecte sunt esențiale pentru îngrijirea corectă a scutecelor și pentru a ne putea adapta rutina de spălare a lor la cea de spălare a rufelor în general. Eu folosesc aceleași produse și pentru rufele noastre.

Am ales și am rămas la produsele Ulrich Natürlich fiindcă sunt eficiente, dețin cea mai înaltă certificare BIO (puține branduri au această certificare), produsele lor sunt concentrate și economice. Și cel mai important aspect: nu au adăugate alte substanțe decât cele necesare procesului de spălare și conservare a produsului.

Sper că veți găsi rutina perfectă pentru scutecele voastre și vrem să vedem cât mai multe fundulețe vesel colorate și sănătoase :)

Ioana

Am nevoie de ajutor!!!! De vreo 2 saptamani scutecele scapă pisu mereu. De curand fetița a învățat sa facă la olita si le folosim doar noaptea. Face o singura data pisu in ele si se uda uneori chiar tare pe pantaloni. Mentionrez ca de cand le folosim doar noaptea (vreo 2 luni) le spălăm Mao rar, cam la 5 zile. Ce e de facut? Le spăl cu un detergent pe baza de nuci de sapun. Avem cu buzunar si cu cover-Uri. Prin toate trece. Ori se poate sa facă asa mult pisu deodată si sa nu susțină? Pana acum am fost f multumita de ele. Noaptea întreaga nu aveam scurgeri si atunci făcea de mai multe ori pisu intr-Unul. Mai asteptam un bebe si voiam sa le folosim in continuare. Sper ca pot fi salvate. Astept mult un răspuns. Multumesc mult!

Tea

Le speli numai separat? Le pui dezinfectant in cosul de depozitare?
Eu le clatesc pe program scurt, adaug apoi detergent si dedurizator+haine, inclusiv de-ale noastre.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol