Sari la conținut

Lista de must-have haine de lână pentru copii

Haine din lana pentru copii

În vremurile străvechi, mamele erau învățate să pregătească păturici și haine din lână pentru noii bebeluși și locuința lor. Acum, redescoperim utilitatea firelor naturale gata țesute în ateliere de croitorie modernă într-o multitudine de culori și articole.

Cel mai des ne întrebăm cu ce sa începem, care ar fi articolele indispensabile pentru un bebeluș sau de câte schimburi avem nevoie vara, de exemplu?

Cred ca e util sa adunăm aici recomandări pornind de la experiența cu copiii noștri și părerile mamelor pasionate de natural cu care povestim. Lista poate fi actualizată & completată, așa că vă invit să lăsați comentarii cu sugestii sau întrebări.

Câteva principii pentru selectarea hainelor:

  • în primul rând alege haine de corp ce pot fi purtate direct pe piele. Lâna ca prim strat este esențială: lasă pielea să respire, reglează temperatura, absoarbe transpirația etc. > am detaliat aici și aici beneficiile.
  • ia în considerare lâna pentru hainele de exterior în al doilea rând > izolează bine, respinge apa.
  • numărul de articole diferă în funcție de vârsta copilului, (un toddler se murdărește mai repede deci implică mai multe schimburi) și cât de des vrem să spălam (atenție și la timpul de uscare, lâna se usucă muuult mai repede ca bumbacul însă nu poate fi pusă direct pe calorifer sau în bătaia soarelui).
Dacă aș avea de ales doar 3 articole din lână merinos aș opta pentru:
      1. set haine de corp: body/ bluza de corp +pantaloni/ colanți de corp sau overall/ pijama
      2. cagulă/ căciulă
      3. șosete călduroase

        Îmi amintesc cum am ales primul articol de lână - cagula ManyMonths. Eram curioasă să testez și m-a atras mărimea generoasă 3-12/18 luni ce ar fi însemnat 2 sezoane reci acoperite pentru bebeluș. Nu m-a dezamăgit deloc. Mă așteptam să arate ciudat totuși pe bebe de 3 luni, însă  a fost ușor de reglat, asfel încât să se așeze perfect  și pe un căpșor mai micuț. Anul următor a arătat la fel de bine pe proaspătul toddler.


        haine lana copii manymonths hiphip

         

        Nou născut si bebeluș (0-6 luni)

        • Salopetă pijama. Este extrem de utilă pentru situațiile în care bebe se udă în timp ce doarme. Chiar dacă trece ceva timp de când s-a udat și până observi și îl schimbi, celui mic nu îi va fi frig. De asemenea, în cazul în care transpiră în timpul nopții, poți să stai liniștită, bebe se va simți în continuare confortabil în lână. Mai multe detalii despre cum contribuie lâna la calitatea somnului celui mic, într-un articol mai vechi.
        • Un set de haine de corp (body+  pantaloni). În afară de avantajul de a regla extrem de bine temperatura bebelușului (se știe că până în 3 luni, bebe nu are capacitatea de termoreglare, de aceea există riscul de supraîncălzire sau de a răci), hainele de corp din lână nu vor ține rece atunci când bebe se udă. De aceea, dacă bebe s-a udat în timpul mesei și este pe cale să adoarmă, nu va trebui să îți faci griji că îi va fi frig cu body-ul pătat. Nu este necesar sa fie spălate după fiecare purtare, la fel ca hăinuțele din bumbac, de aceea vei avea nevoie de mai puține seturi pentru bebe. Lâna poate fi spălată local, acolo unde s-a pătat și aerisită între purtări. Body și pantalonașii de corp vor avea nevoie să fie spălați la câteva zile.
        • Cagulă. Este foarte important ca bebe să aibă urechile, gâtul și fruntea protejate de frig. În timp ce căciulițele se pot deplasa pe parcursul plimbării, cagula va proteja tot timpul aceste zone sensibile.

        În categoria bine de avut mai pot intra următoarele:

        • Botoșei. Sunt utili indiferent dacă bebe este purtat sau plimbat în căruț. Izolează extrem de bine și la nevoie se pot purta cu o pereche de șosete din lână. Mie mi-au plăcut cei de la MaM care au lână pe interior și polar pe exterior.
        • Jambiere. Pentru bebelușii purtați, jambierele sunt extrem de utile, protejând glezna și gamba atunci când pantalonul se ridică în sistemul de purtare. Ele pot fi folosite și în casă, atunci când este necesar să ținem fundulețul la aer pentru a vindeca iritațiile de scutec.
        • Overall de exterior. Sunt ușor de îmbrăcat și rezistente la murdărie. Majoritatea celor pentru bebeluși au manșete care se transformă în mânuși și botoșei, astfel încât micuțul va avea și extremitățile protejate. Daca bebe este purtat, alege o măsura cu un număr mai mare
        • Păturică sau sac de dormit. Respiră, reglează temperatura și nu vor supraîncălzi bebelușul.

        haine lana copii hiphip

         

        Bebe mare și toddler (6-18 luni)

        Pentru un bebeluș ceva mai mare care a devenit mobil, indiferent ca merge de-a bușilea sau chiar aleargă, vor fi necesare și câteva articole pentru joacă. Setul de corp și pijamaua de lână rămân esențiale din aceleași motive enumerate mai sus. Jambierele vor fi în continuare utile pentru a proteja genunchii atunci când bebe învață să meargă de-a bușilea sau în picioare. În plus, aș adăuga pe lista de must have:
        • Pantaloni pentru exterior. Atunci când se joacă în parc sau se tăvălește în nisip, vei sta mai liniștită dacă micuțul tău poartă un pantalon de lână care se scutură ușor de nisip sau de pe care se poate peria noroiul uscat.
        • Cardigan sau pulover. Pentru micii exploratori, libertatea de mișcare este esențială. Poți înlocui geaca sau jacheta din fâș cu un cardigan de lână care îl va lăsa să se joace în voie și nu îi va ține rece dacă transpiră.
        • Șosete. În sezonul friguros ele vor asigura că prichindelul tău are picioarele uscate și calde.
        • Mănuși. Subțirele dar totuși călduroase, le permit să apuce diverse obiecte chiar și iarna.
        haine lana copii disana hiphip
         

        Copii 1,5 - 3 ani

        Pentru todllerii activi (1,5 - 3 ani), stratul de bază rămâne important, însă va fi necesar să înlocuim body-ul cu bluzele de corp, o data ce începe antrenamentul pentru oliță. Pentru perioada geroasă, un strat exterior din lână fleece sau boiled ( pantaloni și jachetă sau palton) îi vor asigura o mai mare libertate de mișcare față de costumele clasice de ski sau gecile voluminoase.


        haine lana copii purepure hiphip

        HipHip

        @Adina, așa este, bavețicile sunt într-adevăr foarte utile atât pentru regurgitare cât și pentru perioada dinților, când cel mic salivează mult.
        Clar, dacă este mai rece în casă, o vestuță sau un cardigan sunt minunate, la fel și bonetele/căciulițele. Muțumim pentru recomandări!

        Adina

        Pt 0-6l mi s-au parut f utile baveticile de lana pt recurgitare, avand in vedere ca sigur curge lapte de cateva ori pe zi si e mai usor sa speli o bavetica.
        Cel putin o boneta de lana pentru casa cand e mai frig sau pentru afara, cand nu e nici de cap descoperit, nici de cagula.
        La noi cagula niciodata nu a stat cum trebuie pe cap, mereu a cazut pe ochi. Mi s-a parut mult mai utila o esarfa si o boneta/pixie hat.
        Si tot pentru iarna/la casa e buna o vesta.

        Lasa un comentariu

        Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

        Coșul tău este gol