Sari la conținut

Lecția de sustenabilitate - cumpără mai puțin, repară mai mult

Lecția de sustenabilitate - cumpără mai puțin, repară mai mult-HipHip.ro

În fiecare zi, cei mai mulți dinte noi, ne îmbrăcăm în haine care provin dintr-una dintre cele mai poluante activități industriale. Depășită doar de cea petrolieră, industria textilă are o responsabilitate semnificativă în distrugerea mediului, mai ales deoarece consumatorii insistă să cumpere mult și la prețuri cât mai mici.

Alernative există destule. În principiu, soluția este să cumpărăm mai puțin și să alegem cu grijă hainele pe care le achiziționăm.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să faci alegeri sănătoase pentru mediu și pentru bugetul tău:

Alege haine provenite din surse etice și sustenabile.

Citește cu grijă eticheta hainelor alese. Dacă proveniența nu este menționată, verifică pe website sau întreabă consultanții magazinului.

Evită hainele care au tratamente chimice.

Alege haine din materiale naturale, cum ar fi inul, cânepa, bumbacul organic, bambusul, mătasea sau lâna. Totuși, dacă aceste materiale nu au certificare organică, este totuși posibil ca, în ciclul de producție să se fi folosit pesticide sau tratamente chimice.

Ocolește hainele pe eticheta cărora sunt menționate caracteristici speciale precum rezistente la foc. De cele mai multe ori ele au fost tratate cu substanțe chimice puternice, care, o dată absorbite de piele, pot afecta echilibrul hormonal, în special în cazul copiilor.

Extinde viața hainelor tale reparându-le.

Dacă materialul din care este croită haina este de calitate, atunci merită să te ocupi de repararea micilor accidente. Chiar dacă nu ești un talent la cârpit, poți folosi tutoriale pe YouTube sau apela la ajutorul prietenelor mai talentate.

De exemplu, ManyMonths a lansat toamna trecută kitul de reparații pentru lână. Îl poți folosi cu succes pentru reparațiile tuturor hainelor din lână (acul special și firele de lână îți vor fi de mare ajutor).

Redu cantitatea de haine cumpărată anual alegând piese de calitate și modele atemporale.

Crează-ți o garderobă funcțională și minimalistă, cu piese ușor de asortat între ele și pe care le vei iubi. Calitatea materialelor și a croiului trebuie să fie un criteriu important în selectarea pieselor garderobei capsulă. 

Donează hainele pe care nu le-ai purtat în ultimul an.

Curățenia în dulap poate avea efecte benefice, atât pentru moralul tău cât și pentru planetă. Am rezentat într-un articol anterior variantele pe care le ai pentru a oferi o nouă viață hainelor pe care nu le mai porți.

 

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol