Sari la conținut

Cum să eviți împâslirea hainelor de lână

Cum să eviți împâslirea hainelor de lână

Ca să ne bucurăm cât mai mult timp de calitățile hainelor de lână este nevoie să avem puțin mai multă grijă de ele în timpul procesului de spălare.

Unul dintre cele mai neplăcute efecte ale greșelilor în curățarea acestui material este procesul de împăslire. Fibra de lână se micșorează (uneori și cu 30%) și devine mai rigidă. 

Din această cauză lâna este considerată un material pretențios. Nimic nu este mai departe de adevăr. Este necesar să urmezi câțiva pași simpli pentru îngrijirea ei, însă, pe termen lung, lâna se întreține mai ușor decât bumbacul. Nu este necesar să o speli des, întrucât fibra are proprietăți anti-bacteriene și de auto-curățare, se usucă mult mai repede și rezistă mai bine în timp. Un studiu din 2015 al companiei AC Nielsen arată că hainele din lână au o durată de viață cu 50% mai mare decât cele din bumbac.

patura din lana hiphip

Împâslirea nu este un proces care are loc ușor. Este cauzat de îndeplinirea simultană a unor condiții și cunoașterea lor face ca evitarea acestui fenomen să fie extrem de simplă.

Uneori, procesul este intenționat. Lâna împâslită este mai densă, și ține mai bine la vânt și umezeală. Stofele din lână împâslită sau fiartă sunt, de obicei, folosite pentru confecționarea paltoanelor și pantalonilor de exterior.

Agitarea, spălarea la peste 30 de grade sau schimbările bruște de temperatură a apei pot afecta structura fibrei și cauza aderarea fibrelor între ele. Împâslirea are loc, de regulă, atunci când mai multe dintre aceste condiții sunt întrunite.

De exemplu spălarea la temperatură mare împreună cu schimbarea bruscă de temperatură (așa cum se întâmplă la clătirea rufelor în mașina de spălat pe programe clasice), vor provoca fenomenul de impăslire. La fel de bine, acest lucru se poate întâmpla dacă materialul este frecat în timpul spălării sau stors puternic.

Procesul de stoarcere la mașină, în sine, nu cauzează împâslirea, deoarece în timp ce tamburul se învârtește, materialul stă lipit de pereții lui din cauza forței centrifuge. Agitația din momentul în care tamburul prinde viteză este cea care generează împâslirea, întrucât, în acel moment materialul intră în fricțiune cu celelalte haine din mașină sau cu el însuși.

Ciclul de spălare pentru lână este mult mai blând, temperatura apei se schimbă extrem de puțin și, de multe ori, acele programe nu storc rufele. Totuși, este bine să verifici eticheta pentru a te asigura dacă producătorul recomandă spălarea la mașină sau numai pe cea manuală.

În încheiere, iată câțiva pași simpli pentru a evita împâslirea hainelor din lână:

  •  Folosește un detergent special pentru lână. Acesta este delicat cu fibra și protejează lanolina conținută de aceasta. Poți alege un detergent delicat pentu lâna, care nu conține lanolină suplimentară (idel pentru cei care au alergie la această substanță) sau unul care reîmprospătează rezerva naturală a fibrei.
  • Nu utiliza balsam de rufe.
  • Folosește programul pentru lână (daca producătorul recomandă asta) și setează mașina pentru numărul minim de rotații la stoarcere.
  • Dacă speli lâna în mașină, nu adăuga și haine din alte materiale. Fricțiunea cu materiale mai dure poate cauza probleme.
  • Dacă speli hainele din lână de mână, ai grija ca temperatura folosită să fie constantă.
  • Nu stoarce manual hainele ci presează-le într-un prosop.
  • Usucă-le pe o suprafață plană. Uscarea e sârma poate deforma fibra.
  • Evită uscarea pe surse de căldură (sobă, calorifer).

bluze lana copii hiphip

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol