Sari la conținut

De ce să porți șosete de lână?

De ce să porți șosete de lână?

Atunci când auzi pentru prima dată de șosetele din lână, nu poți să nu te gândești la cele groase, tricotate de bunica, din lâna care te pișcă. Din fericire, șosetele de acum nu mai au nimic în comun cu cele de acum ceva timp. Ele sunt moi, călduroase, nu se deformează și, mai ales, nu îți dau senzația aceea neplăcută de asprime.

De când am descoperit “magia” șosetelor de lână iarna, parcă vremea a devenit chiar acceptabila și îmi place să ies la plimbare. Poate pare un pic exagerat dar confortul picioarelor este foarte important.

Pe timp rece și umed, nu poți conta pe șosetele din bumbac să păstreze căldura, deoarece bumbacul pierde capacitatea de a izola termic atunci când este ud. Unii specialiști spun că e totuna cu a avea piciorul gol în ghete.

sosete lana copii hiphip

Nu contează cât de călduroase sunt încălțările de iarnă. Atunci când porți ciorapi de bumbac, picioarele transpiră și devin prin urmare reci.

Imaginează-ți că porți tricoul tău preferat într-o zi caldă de vară. Acum aleargă puțin după puștiul tău. Ai transpirat? Observi că atunci când transpiri, tricoul se lipește de piele, ud și rece. Poate pe timp de vară senzația este chiar răcoritoare, însă aceeași senzație nu va fi la fel de plăcută dacă materialul ți se lipește de degetele de la picioare, mai ales dacă ele sunt înghesuite în cizme îmblănite.

sosete lana copii hiphip

Cea mai bună opțiune este să investești în șosete de lână de calitate, în special cele din lână merinos.

Câteva din beneficiile lor:

  • Lâna izolează bine termic. Conține buzunare de aer între fibrele sale, reținând căldura la interior. Când este frig, picioarele tale vor fi răsfățate cu căldură și confort. Pe de altă parte, lâna ajuta picioarele să nu se supraîncălzească atunci când temperatura de afară variază.
  • Lâna absoarbe multă umezeală/ transpirație — semnificativ mai multă decât bumbacul. Mai exact, lâna poate absorbi o cantitate de umezeală egală cu o treime din greutatea fără să îți simți picioarele ude.
  • Respinge apa, dacă cumva îți intră câteva pricături de apa în pantofi, nu vei simiți șosetele ude. Apa stă pe lana la fel cum stă apa pe o gâscă.
  • Lâna izolează termic chiar și când e udă - nu îți vor îngheța picioarele chiar și atunci când îți intră apă în ghete.
  • Fiind un material natural, fibrele din lână au proprietăți anti-bacteriene deci sunt rezistente la murdărie și la mirosuri neplăcute.  Nu transpirația, ci acumularea de bacterii este cea care generează mirosul. De aceea lâna este ideală pentru a elimina problema picioarelor mirositoare.
  • Nu e nevoie să le speli după fiecare purtare. Le poți purta de multe ori înainte de a avea nevoie să fie spălate. Poate părea ciudat, însă de multe ori este suficient să fie lăsate la aerisit între purtări întrucât lâna are proprietatea de auto-curățare. De aceea vei avea nevoie de mai puține perechi decât șosetele din bumbac.

Este adevărat că șosetele din lână costă mai mult decât cele din bumbac și necesită ceva mai multă grijă pentru a le prelungi durata de viață dar ai nevoie de mai puține perechi pentru că le vei putea purta de mai multe ori.

Unii producători nu recomandă spălarea la mașină, nici măcar la programul pentru lână, ci spălarea manuală și uscarea la orizontală. La prima vedere poate părea un efort în plus, însă  având în vedere faptul că nu au nevoie să fie spălate după fiecare purtare, timpul necesar îngrijirii lor este comparabil cu cel dedicat șosetelor din bumbac.

sosete lana copii hiphip

De asemenea, nu este recomandată purtarea lor intensivă pe suprafețe acoperite de covoare deoarece fricțiunea dintre fibre poate afecta longevitatea lânii. Daca vrei sa le porti în casă, folosește papuci.

Lâna de calitate inferioară pot produce o senzație de mâncărime la purtare. Lâna merinos nu are astfel de efecte, de aceea este recomandabilă alegerea unui produs de calitate.

Deși te-ai gândi că șosetele din lână sunt potrivite doar pe ger, există variante din fire fine, perfecte și pentru temperturi mai blânde. Practic, indiferent de sezon, tu și cei mici va puteți bucura de șosete care țin piciorul uscat, la căldură și departe de mirosurile neplăcute. Iar tu vei spăla mult mai rar!

Sosetele se pot comanda aici: https://hiphip.ro/collections/sosete-lana 

Neda Monica

Buna ziua,
Sunt interesata sa achizitionez cateva perechi de sosete din lana dar nu stiu de unde.Ma puteti ajuta in acest sens, va rog? Multumesc.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol