Sari la conținut

Ochelarii de soare pentru copii. Necesitate sau modă?

Ochelarii de soare pentru copii. Necesitate sau modă?-HipHip.ro

Pentru adulți, purtarea ochelarilor de soare în zilele cu lumină puternică este ceva obișnuit. Pe lângă aspectele legate de fashion și trenduri, ei au un rol foarte important în protejarea ochilor noștri.

Copiilor nu le pasă de modă, însă petrec mult mai mult timp afară, în sezonul cald, decât un adult. Expunerea excesivă la radiații UV este văzută drept o cauză a cataractei și a altor maladii oculare, de aceea este extrem de important ca cei mici să beneficieze și ei de o protecție adecvată.

Până la vârsta de 12 ani, cristalinul, cel care asigură un filtru natural împotriva radiațiilor, nu este complet format. De aceea copiii sunt mult mai expuși riscurilor decât adulții.

Statisticile arată că, pe durata vieții unei persoane, aproximativ 70% din expunerea la UV are loc înaintea vârstei de 17 ani. Pericolul este mai mare atunci la plajă sau pe pârtia de schi, deoarece apa, nisipul și zăpada reflectă o mare parte din radiații.

Ochelarii de soare oferă două tipuri de filtre: cele UV, care trebuie sa absoarbă între 99 si 100% din radiațiile UVA și UVB și cel de reglare a gradului de  transmitere a luminii. Cel din urmă este filtrul a cărui acțiune este imediat sesizată de ochi. Acesta blochează într-o anumită măsură pătrunderea radiației luminoase, făcând ca mediul să pară mai puțin luminos.

Pe piață există 4 categorii de lentile pentru ochelarii de soare, după gradul de filtrare a luminii:

  • Categoria 0 (filtru transparent sau aproape transparent) pentru interior sau vreme închisă. De cele mai multe ori au rol de protecție împotriva prafului sau a vântului (ochelarii pentru ciclism de folosit în condiții fără soare).
  • Categoria 1 (filtru scăzut), pentru luminozitate slabă, cer variabil.
  • Categoria 2 (filtru mediu) pentru luminozitate medie.
  • Categoria 3 (filtru întunecat - lentile închise la culoare) pentru uz general și în plin soare, inclusiv la plajă sau la munte.
  • Categoria 4 (filtru foarte închis ) pentru lumina intensă în zona montană, pe zapadă cu soare puternic. Aceste lentile nu sunt recomandate pentru șofat.

Majoritatea ochelarilor de soare au filtru categoria 3, care absorb până la 82% din lumina solară și filtrează 100% din radiațiile UVA, UVB și UVC. Unele lentile au filtru suplimentar HEV (lumina albastră).

O opțiune care crește confortul optic al ochelarilor de soare este polarizarea lentilelor. Aceasta elimină strălucirile puternice produse de reflexia luminii și oferă o claritate foarte mare a imaginii, crescând contrastul. Acest lucru se realizează prin blocarea selectivă a radiațiilor orizontale. Performanțele optice sunt îmbunătățite și ochiul este protejat împotriva oboselii.

Radiațiile UV nu sunt singurele pericole pentru ochi. Studii recente arata că expunerea îndelungată la lumina vizibilă de înaltă energie (HEV sau lumina albastră) poate afecta ochiul pe termen lung, favorizând degenerarea maculară. Corneea și cristalinul pot bloca, la adulți, o parte din radiațiile UV, însa nu și razele HEV, care ajung direct la retină.

Lumina albastră nu este produsă numai de soare, ci și de ecranele dispozitivelor electronice (calculatoare, tablete, telefon). Expunerea prelungită la ea este cu atât mai periculoasă, întrucât ea pătrunde direct în retină, afectând formarea imaginii. Drept urmare, mușchii ochiului trebuie să lucreze refocusând mereu imaginea. Acest lucru generează oboseală, mâncărimi oculare și dureri de cap sau probleme cu somnul.

 

Caracteristici recomandate pentru ochelarii de soare ai copiilor

Pe lângă o protecție cât mai ridicată împotriva radiațiilor UVA, UVB și HEV, majoritatea oftalmologilor recomandă ca ochelarii celor mici să aibă și următoarele caracteristici:

  • Lentile rezistente la impact care să nu prezinte riscul rănirii în cazul loviturilor accidentale.
  • Rame mari. Copiii au tendința de a privi în sus, de aceea ramele trebuie să fie generoase pentru a asigura protecția necesară. 
  • Material incasabil. Ochelarii celor mici au șanse mari să fie aruncați, călcați sau loviți, de aceea este important ca rama să reziste șocurilor puternice.
  • Rame flexibile cu îmbinări elastice care să permită ochelarilor să rămână pe față chiar și în timp ce micuțul aleargă sau practică diferite sporturi.
  • O bandă elastică ce asigură că ochelarii nu sunt pierduți sau scăpați pe jos. O bandă elastică mai scurtă va asigura o mai bună fixare pe față, în timp ce una mai lejeră va permite copilului sa atârne ochelarii de gât atunci când nu îi folosește. Banda elastică trebuie să fie testată și sa nu prezinte risc de sufocare pentru bebeluși sau copii mici.

Ochelarii de soare Ki ET LA, colecția 0-6 ani

ochelari de soare copii hiphip

Gama se numește, sugestiv, INKASSABL' și oferă filtru de categoria 4 pentru lumină și protecție 100% împotriva UVA, UVB, UVC și HEV (lumina albastră).

Ramele ochelarilor de soare pentru bebeluși și copii până la 6 ani sunt fabricate dintr-un material special, elastomer, asemănător cauciucului. Acesta le face să fie flexibile și rezistente la manipulare. Elastomerul este reciclabil și nu conține substanțe periculoase (cum ar fi BPA), astfel încât îl poți lăsa pe bebe să ronțăie ramele ochelarilor.

Brațele ochelarilor se pot deschide la un unghi de 180 de grade, rezistând excelent testelor la care îi vor supune micuții. Balamalele sunt realizate dintr-o bucată compactă de material, ușoară, flexibilă și indestructibilă. Subțiri, cu un design curbat, nu pun presiune pe tâmple.

Ochelarii includ o curea elastică reglabilă, testată și sigură pentru bebeluși și o cutie pentru protecție.

ochelari de soare bebe hiphip

Lentilele ușoare și rezistente la șocuri, sunt fabricate din policarbonat. Acestea sunt de zece ori mai rezistente la impact decât cele din plastic și oferă o protecție superioară împotriva radiațiilor.

 

Ochelarii de soare Ki ET LA, colecția 6-12 ani

ochelari de soare copii hiphip

Ochelarii  din această colecție au filtru de categorie 3 pentru lumină, protecție 100% împotriva UVA, UVB ,UVC și filtru de lumină albastră. În plus, lentilele acestora sunt polarizate

Balamalele sunt din același polimer ca și ramele ochelarilor pentru copiii mai mici, elastomer. De aceea, brațele ochelarilor sunt extrem de flexibile, putând fi manevrate în orice direcție fără să se îndoaie sau să se rupă.

Corpul ramelor este din Grilamid, un tip nou de plastic, ușor și extrem de rezistent și hipoalergenic.

hiphip

Pentru categoria 0-6 ani, filtrul folosit este de categoria 4 (cel mai puternic) și filtrează lumina în proporție de 92 – 97%. În acest caz nu mai este necesară polarizarea lentilei.

Ochelarii 6-12 ani au filtru categoria 3 (lumina este filtrată în proporție de 82-91%). Trecând mai multă lumină prin ei, este necesară și polarizarea lentilei pentru a elimina efectele neplăcute generate de reflexia luminii (efectul de “glare”).

Larisa

De ce ochelarii 0-6 ani nu sunt polarizati? Mulțumesc!

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol