Sari la conținut

Lâna și dermatita atopică

Lâna și dermatita atopică-HipHip.ro

Mulți dintre noi am avut, măcar o dată în viață, cu o iritație a pielii. Există, însă, o categorie de populație care se confruntă frecvent cu astfel de erupții. Dermatita atopică afectează 20-30% dintre copii. Cei care suferă de această boală au pielea atât de uscată încât, pe anumite zone, ea se crapă, lucru care duce la iritații, infecții bacteriene, roșeață și mâncărimi.

Un sondaj făcut de AC Nielsen pentru Woolmark, a arătat că jumătate dinte consumatorii care refuză să cumpere haine din lână o fac din frică față de alergii, eczeme și senzația de mâncărime. Compania Woolmark a inițiat un proiect de cercetare la care au participat imunologi, dermatologi și alergologi. Scopul acestui studiu a fost demontarea mitului conform căruia lâna este considerată alergenă.

În lucrarea publicată în urma acestui studiu, se arată că nu există nici o dovadă a unei legături între lână și alergii. În plus, se constată că toate iritațiile produse de haine sunt datorate fibrelor cu un diametru mai mare de 30 de microni, indiferent dacă sunt naturale sau sintetice.

Cercetările medicale recente demonstrează că lâna este benefică pielii cu dermatită atopica, oferind un remediu natural și reducând necesitatea folosirii medicamentelor.

În urma testelor facute la  Murdoch Childrens Research Institute din Melbourne si la care au participat 40 de bebeluși și copii sub 3 ani, s-a observat că purtarea de haine din lână merinos superfină (diametrul fibrei de 17.5 microni sau mai puțin) a redus semnificativ simptomele eczemelor. Controlând umiditatea, lâna merinos funcționează ca o a doua piele pentru cei a caror primă piele este prea uscată.

bluza matase copii hiphip

Studiul, condus de profesorul John Su și publicat in British Journal of Dermatology în 2017, susține că recomandările în cazul copiilor care suferă de eczeme atopice ar trebui modificate iar hainele din lână merinos superfină să fie folosite pentru ameliorarea simptomelor.

Un al doilea studiu, făcut de Queensland Institute of Dermatology din Brisbane, a urmărit adolescenții și adulții care suferă de eczeme. S-au demonstrat și aici beneficiile lânii merinos pentru pacienții cu dermatite. Studiul pilot, condus de Dr Lynda Spelman, a confirmat că participanții nu numai că pot tolera îmbrăcămintea din merinos dar s-au și bucurat de avanjate terapeutice - o îmbunătățire a stării fizice și mentale - prin purtarea acestor haine în perioada de intervenție a tratamentului. Dr. Spelman notează că fiecare dintre participanții la studiu a prezentat o ameliorare a simptomelor și nici unul nu a prezentat vreo reacție alergică. "Am observat o reducere substanțială a uscăciunii, puruitului și roșeții în zona măsurată a inflamației." a concluzionat Dr. Spelman.

Așadar, nu există alergie propriu-zisă la lână. Exista însa persoane cu sensibilitate la fibrele mai groase sau la lanolină.

Soluția pentru primele este să folosească lâna merinos extrafină, cum este cea de la Smalls sau Joha extra fină.

bluza si colanti lana copii hiphip

Pentru a doua situație se recomandă să se folosească lâna alpacaFirul de alpaca este mătăsos și lucios, mai fin și mai călduros ca lâna de oaie însa nu conține lanolină ceea ce il face hipoalergenic. 

În cazul bebelușilor cu dermatite atopice sau cu alergii, parinții trebuie să urmarească reacția pielii celui mic la contactul cu hăinuța de lână. Materialele care vin în contact cu pielea lui bebe trebuie spălate în prealabil cu detergenți blânzi, ecologici și potriviți pentru acest material. În cazul sensibilității la lanolină, este recomandată alegerea unui detergent special pentru lână dar care nu conține un adaos de lanolină.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol