Sari la conținut

Cum se îngrijesc cizmele din cauciuc natural

Cum se îngrijesc cizmele din cauciuc natural-HipHip.ro

Cizmele de ploaie sunt cele la care apelăm atunci când bălțile amenință să strice orice alte încălțări. Ele sunt făcute să ne poarte prin apă și noroaie, fără ca picioarele noastre să simtă cel mai mic disconfort.

Totuși, lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Cauciucul este un material care nu respiră, de aceea cizmele de ploaie nu sunt făcute să fie utilizate zilnic, ci numai atunci când condițiile o cer.

De multe ori, considerăm că nu necesită o atenție specială. Este ca atunci când, în timpul sezonului ploios, nu vezi utilitatea spălării mașinii, pentru că la următoarea utilizare se va murdări din nou. Eu, cel puțin, așa văd lucrurile, însă soțul meu ar fi mereu la spălătorie cu mașina, amintindu-mi că un strat permanent de murdărie poate afecta vopseaua.

haine de ploaie copii hiphip

La fel ca și vopseaua mașinii, cauciucul natural poate suferi în absența unei minime îngrijiri. 

În timp, poți observa un praf alb care apare la suprafața cizmei. Acest lucru este absolut normal pentru cauciucul natural. Șterge-le cu grijă, folosind o cârpă umedă sau una înmuiată în puțin detergent de vase.

Cauciucul natural conține uleiuri care îi dau elasticitate. Atunci când este folosit, el își pierde în timp, prin evaporare, o parte din aceste uleiuri. De aceea este important să îl ajuți să își păstreze elasticitatea prin tratarea cu uleiuri.

Există diferite produse speciale pentru cauciuc disponibile pe piață însă este recomandabil să le alegi pe cele care nu conțin silicon. O variantă mai la îndemână este folosirea uleiurilor pe care le ai deja în gospodărie, cum ar fi cel de măsline.

Iată câțiva pași simpli care să te ajute să prelungești cât mai mult viața cizmelor tale din cauciuc natural:

  1. Unge cizmele cu ulei înainte de prima utilizare. Pulverizează pe suprafața cizmelor un ulei natural, apoi lustruiește-le cu o cârpă uscată. Acest tratament va adăuga un strat protector și va păstra încălțările lucioase și aspectuoase. Atenție! Nu folosi ulei pentru tălpile cizmelor deoarece vor deveni alunecoase.
  2. Curăță cizmele după fiecare utilizare. Folosește o cârpă sau un burețel ușor umezit cu un detergent blând (de vase sau șampon de bebe) pentru a șterge exteriorul cizmei. Pentru curățarea tălpii poți folosi o perie.
  3. Lasă cizmele să se usuce natural. Dacă sunt ude, trebuie să le lași să se usuce natural, la o căldură moderată. O variantă recomandată de producător este introducerea de ghemotoace de ziar care vor absoarbe din apă. Dacă cizma este foarte udă va fi necesar să înlocuiești ziarele până la uscarea completă. Plasarea cizmelor pe calorifer poate duce la uscarea excesivă și crăparea cauciucului. Dacă nu le folosești, păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat. expunerea prelungita a razele solare poate duce la decolorare și la uscarea excesivă a cauciucului.
  4. Tratează periodic cizmele cu ulei natural. După ce sunt curățate, le poți sterge cu o cârpă pe care ai picurat puțin ulei. Nu rebuie să repeți procedura după fiecare utilizare, însă asigură-te că le recondiționezi la intervale regulate.

cizme de ploaie copii hiphip

Interiorul cizmelor va necesita și el puțină atenție. În funcție de materialul cu care sunt căptușite, ele au nevoie de mai multă sau mai puțină îngrijire. De exemplu, materialele sintetice acumulează mirosurile neplăcute și au nevoie de curățare frecventă. Cizmele de ploaie Mikk-line au interiorul din bumbac 100%, făcându-le astfel mai rezistente la mirosuri.

Pentru o îngrijire optimă, este suficient să ții cont de următoarele aspecte:

  1. Cizmele de ploaie nu se poartă pe piciorul gol. Șosetele au rolul de a  absorbi umezeala și mirosurile. Cizmele de ploaie sunt impermeabile, asta înseamnă că țin apa din exterior afară dar împiedică și evaporarea celei din interior. Astfel, dacă nu porți șosete și transpiri sau intră apă în cizme, ea va rămâne acolo până vei ajunge acasă și te vei descălța. Acest lucru nu este numai neplăcut ci și periculos, întrucât poate favoriza apariția micozelor piciorului. Șosetele din lână sunt recomandate, atât pentru puterea de a absorbi umezeala, cât și pentru proprietățile lor antimicrobiene și antimicotice.
  2. Aerisește-le. După purtare, în special dacă s-au umezit în interior, este necesar ca cizmele să fie aerisite. Ar fi de preferat un loc uscat și răcoros unde să le poți lăsa la aer 24-48 de ore.
  3. Șterge-le periodic. Din când în când, poți să ștergi interiorul cu o cârpă umezită în oțet și apă , apoi să le lași să se usuce natural 24-48 de ore. Mirosul de oțet dispare la aerisire.

 

cizme de ploaie copii hiphip

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol