Sari la conținut

Cum alegem ultimul strat de haine de lână pentru iarnă?

Cum alegem ultimul strat de haine de lână pentru iarnă?

Vorba lui Ned Stark, iarna se apropie cu pași repezi și a fi bine să nu ne prindă nepregătiți. Din fericire, grijile noastre nu sunt legate nici de invazia de White Walkers, nici de vreo iarnă dură care va tine o generație. Suntem (aproape) siguri că prin martie, aprilie cel târziu, vom vedea din nou pomii înfloriți.

De câteva săptămâni mă preocupă garderoba de iarnă a juniorului din dotare, mai exact ultimul strat, care trebuie să fie potrivit pentru ger, tăvăleală în zăpadă sau viscol. Este prima iarnă în care puiul va merge pe picioarele lui și, deși garderoba lui include body-uri, pantaloni și pulovere din lână pentru primele două straturi, mi-aș dori să încerc lână și pentru un ultim strat.

Îmi doresc să se poate mișca ușor, să nu îmi fac griji că va transpira și îi va fi rece. În timpul iernii, majoritatea jachetelor de iarnă din fâș nu sunt recomandate să fie purtate în scaunul auto deoarece pot afecta siguranța copilului (centurile nu pot să fie tensionate corect din cauza volumului materialului). Jachetele din lâna, având un volum redus, pot fi purtate și în scaun fără nici un risc.

Lâna fleece și lâna fiartă sunt două variante demne de luat în calcul, ambele fiind ușoare, călduroase și cu o capacitate minunata de termoreglare.

haine lana copii disana hiphip

Avantajele hăinuțelor din lână fiartă au fost detaliate aici.

Lâna de tip polar sau fleece este mai moale și pufoasă decât cea fiartă, similar de călduroasă, însă mai puțin rezistentă la umezeală sau vânt puternic. Este recomandată atât ca și strat exterior, atunci când nu este umezeală sau vânt, cât și ca strat intermediar. Mai multe detalii despre tipurile de lână sunt prezentate într-un articol anterior.

Cu toate acestea, câteva întrebări esențiale au nevoie de răspuns în continuare:

  • Cum se comportă fiecare la joaca în zăpada?
  • Cum rezistă în timp? E greu de îngrijit?
  • Cum se comportă fiecare la ger sau viscol? Este suficient de călduroasă pentru temperaturi negative?
  • Cum este croiala?

Pentru a răspunde la o parte din aceste întrebări, am apelat la experiența mamelor care au trecut cel puțin o iarnă folosind hăinuțe din lână fiartă sau fleece.

Lâna fiartă

Pe blogul The Wool Life, autoarea a testat jacheta, căciula și mănușile boiled wool de la Disana. Punctele forte ale jachetei au fost, în opinia ei, rezistența la vânt, ușurința cu care se putea mișca băiețelul și termoreglarea, astfel încât tranziția de la interior la exterior a fost ușoară pentru copil.

A folosit-o din toamnă până în primăvară ca principala jachetă a băiatului. Hăinuța s-a menținut extrem de bine, fără semne de uzură, murdărie sau miros.

haine lana copii disana hiphip

Mămicile de pe grupurile de Facebook sunt și ele încântate de lâna fiartă:

“Anul trecut am avut jachetă și pantaloni boiled. Perfecte și pe ploaie mai măruntă. La -13 grade, tăvăliți prin gheață (că nu mai era zăpadă), copiii erau perfect calzi după jumătate de oră.”

haine lana copii disana hiphip

“Am avut anul trecut și acum 2 ani, adică la 1 an și 2 salopeta Disana boiled. Pe ger mare adică -15 avea pe sub ciorapi și dublați. Iar sus body de bumbac, pulover Joha rib și un fleece subțire. La zăpada n-au fost probleme, oricât ar fi stat în zăpadă nu se uda. Iar de curățat doar cu peria după ce se usca murdăria. N-am spălat-o deloc, arată ca nouă.
Fleece am folosit doar ca jachete de toamnă Mikk-line și Cosilana cu bluză groasă până pe la vreo 5- 7 grade, dacă îmi aduc aminte bine. La Sibiu bate vântul tare și la temperaturi scăzute băgăm Disana în acțiune. N-am încercat fleece pe zăpadă.”

haine lana copii disana hiphip

“Tot am văzut întrebarea "e suficient de groasă iarna?" și am găsit poze de anul trecut :).
Pentru ea, a fost cea mai buna investiție - o geacă pentru tot sezonul rece (toamnă-iarnă-primăvară).
În cele mai geroase zile a purtat-o peste pulover Many Months și body Cosilana.
În zile cu vânt puternic de toamnă - a luat-o simplu peste tricoul Cosilana.
A purtat-o pe ploaie, ger, noroială.. Și arată impecabil. De obicei doar înlăturam ușor noroiul după ce se usca, fără spălare.
Cu siguranță va rămâne moștenire celei mici.. dacă nu iau alta culoare…”

 

Lâna fleece

Majoritatea părinților care au lăsat review-uri pe Amazon sau alte magazine similare, o recomandau fie pentru iarnă mai blândă cu temperaturi pozitive, fie ca strat intermediar pentru ger.

Unele mame recomandă lanolizarea pentru salopete sau jachete de fleece, astfel încât să țină mai bine la vânt și umezeală. În acest fel, ele spun că le-au folosit cu succes și pe zăpadă. Pentru frig, dar fără vânt sau umezeală, cu un strat intermediar, jachetele și pantalonii fleece au ținut suficient de cald.

Alte mame, mai curajoase, spun că au folosit pantaloni sau overall de fleece în zăpadă, chiar și fără să le lanolizeze. Este adevărat, copii s-au jucat aproximativ o oră in zăpadă.

 

salopeta lana fleece copii hiphip
“Dupa ce am intrat în casă și zăpada s-a topit pe material, doar am scuturat overallul și apoi era uscat, uscat.”
pantaloni lana fleece copii hiphip
“ Așa a fost și la noi cu salopeta Cosilana sau chiar și cu pantalonii Joha fleece.”

 

Indiferent de stratul exterior ales, se pare că succesul unei ieșiri afară în ger sau zăpadă este dat de combinarea perfectă a tuturor staturilor, adică celebrul “layering”. Mai multe despre aceasta “știință” aici.

 

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol