Sari la conținut

Cât timp petrece afară copilul tău?

Cât timp petrece afară copilul tău?-HipHip.ro

Un studiu britanic recent, arăta că, în prezent, copiii petrec afară doar jumătate din timpul pe care îl petreceau părinții lor la aceeași vârstă. Nu cred că rezultatele surprind pe cineva. Fără să fie cercetător, fiecare își amintește de zilele lungi de joacă în fața sau spatele blocului, de partidele de v-ați-ascunselea sau rațele și vânătorii din copilărie.

Britanicii spun că, în medie, un copil se joacă afară 4 ore pe săptămână iar 10% dintre respondenți nu fuseseră în ultimul an în nici un parc, pădure sau la plajă. Într-un articol de acum trei ani, care a făcut înconjurul internetului, un alt studiu  spunea că trei sferturi dintre copiii intervievați petrec mai puțin timp afară decât deținuții. Motivele ar fi reducerea suprafețelor ocupate de spațiile verzi, digitalizarea și temerile părinților.

Se pare că am ajuns să creștem o generație sendentară, care preferă să stea în casă și să se joace la laptop, în loc să iasă afară și să exploreze mediul înconjurător.

Care sunt riscurile pentru copii

Obezitatea crescut galopant în rândul populației tinere. Pe lângă alegerile alimentare nepotrivite, această boală este favorizartă de sedentarism.

În plus, copiii petrec din ce în ce mai puțin timp jucându-se. Obsesia noastră pentru activități structurate, fișe, ateliere și cursuri le lasă prea puțin timp să se plictisească și să încerce să îți găsească noi preocupări. 

La toate acestea, se adaugă și creșterea timpului dedicat interacțiunii cu dispozitivele electronice.

Care sunt avantajele jocului afară

Copiii sunt mai sănătoși

Beneficiile fizice și psihologice ale activităților în aer liber au fost prezentate pe larg în multiple studii. Toți specialiștii sunt de acord că timpul în natură îi face pe cei mici mai inteligenți, mai fericiți și mai puțin anxioși.

Beneficiilor pe care mișcarea, aerul curat și lumina naturală le aduc dezvoltării celor mici se adaugă și ameliorarea unor disfuncții cum ar fi ADHD, stresul sau depresia.

Medicii din Scoția au început să prescrie natura ca și o componentă a terapiei post-operatorii. Deși poate suna a glumă, aceste recomandari au început să fie implementate după succesul unui proiect pilot pus în practică de NHS Shetland și RSPB Scotland.

Își îmbunătățesc abilitățile sociale.

Prin jocul în natură, copiii își dezvoltă abilități sociale noi cum ar fi planificare, negociere, rezolvarea diverselor probleme, multitasking. Aceste soft skills, esențiale pentru viitorul adult, sunt însușite mult mai repede atunci când micuțul are ocazia să le exerseze prin joacă liberă. Ei au nevoie să petrecă timp alături de alți copii și să inventeze jocuri noi în care să testeze aceste abilități.

În plus, prin joaca afară, ajung să lege mai ușor prietenii și să interacționeze liber cu mai multe categorii de copii.

Învață să gestioneze corect riscul.

Copiii au nevoie să îți asume anumite riscuri (în mod controlat) pentru a învăța să le gestioneze corect ca și adult. Este esențial să fie lăsați să exploreze, să se cațere, să sară, atâta vreme cât aceste activități nu prezintă pericole prea mari. 

Deși pare dur, o julitură sau o vânătaie este o lecție de neuitat în evaluarea riscului și în înțelegerea balanței între risc și beneficiu. Așa ceva nu poate fi explicat la fel de bine în cuvinte, oricât te-ai strădui.

Învață să iubească natura.

Lumea noastră se schimbă permanent, și nu neapărat în sensul bun. Dacă un copil nu ajunge să se plimbe prin păduri, să vadă animalele în mediul lor natural, să vadă marea sau oceanul, să înoate în râuri, îi va fi foarte greu să înțeleagă ce riscăm să pierdem și de ce trebuie să protejăm natura. Viitorul planetei este în mâinile copiilor noștri. Nu le putem cere să o salveze dacă nu ajung să o iubească.

Merită să faci acest efort: trimite-l să se joace afară! Sau, mai bine, ieșiți cu toții în parc, mergeți în drumeții, hoinăriți prin păduri și munți.

 

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol