Sari la conținut

Bumbacul organic. De ce este mai bun pentru tine și pentru planetă.

Bumbacul organic. De ce este mai bun pentru tine și pentru planetă.-HipHip.ro

Bumbacul este omniprezent în viața noastră. Îl găsim în haine, așternuturi, prosoape dar și în mâncarea procesată, sub forma uleiului din semințe de bumbac sau în carnea sau în produsele lactate pe care le consumăm (tulpinile pantelor de bumbac sunt folosite ca furaje).

În culturile convenționale de bumbac se folosește o cantitate importantă de pesticide, ierbicide și fungicide, substanțe care ajung în organismul nostru prin consum sau absorbite de piele.

Ce este bumbacul organic?

Bumbacul organic este cultivat fără utilizarea de fertilizatori chimici, pesticide, ierbicide sau insecticide. Solul pe care este crescut a fost curățat de compuși chimici și a fost lăsat cel puțin trei ani pentru a se re-echilibra după procesul de curățare.

Semințele folosite în culturile de bumbac organic nu au fost modificate genetic iar fibra nu este tratată chimic după recoltare (înălbire, spălare chimică, vopsită cu substanțe chimice).

Mai moale.

Țesătura din bumbac organic este mult mai moale și mai rezistentă decât cea provenita din culturile industriale. 

Bumbacul organic este cules manual, cu atenție, păstrându-se integritatea fibrei. Cel din culturile convenționale este recoltat automat, rezultând fibre mai scurte și deteriorate, din care se țese un material mai aspru și mai puțin rezistent în timp.

rochie fetite bumbac organic

Hipoalergenic și non-toxic.

Deoarece în culturile organice nu sunt utilizate pesticide, ierbicide sau fertilizatori chimici, fibra de bumbac organic este hipo-alergenă, aspect deosebit de important pentru bebeluși sau pentru persoanele cu pielea afectată de eczeme.

Substanțele cu care bebelușii vin în contact pot fi absorbite mult mai rapid prin piele. Acest lucru se datorează faptului că cei mici au o piele poroasă și cu 30% mai subtire decât a adultului. De aceea, contactul cu materiale textile tratate cu substanțe chimice puternice pot cauza apariția sau agravarea eczemele sau alergiilor.

O cantitate mică de substanță nocivă,  care nu ar avea nici un efect asupra unui adult, poate avea un impact important asupra unui bebeluș. Gândește-te la cazurile în care, o simplă frecție cu alcool sanitar poate induce coma alcoolică în cazul unui bebeluș de câteva luni.

rochie fetite bumbac organic

Mai bun pentru bugetul tău.

În mod paradoxal, deș produsele din bumbac organic sunt mai scumpe, ele vor fi totdeauna mai eficiente din punctul de vedere al durabilității. Întrucât fibra nu este sensibilizată de tratamente chimice cum ar fi clorinări, înalbiri sau vopsiri cu substanțe chimice, țesătura va fi mai rezistentă și nu se va deteriora atât de repede la spălări succesive, așa cum se întâmplă în cazul bumbacului industrial.

Acest lucru este cu atât mai evident în cazul hainelor copiilor care necesită spălări mai dese.

Mai bun pe căldură.

Țesătura din bumbac organic este mai absorbantă decât cea din bumbac provenit din agricutura industrială. Textura ei seamănă cu cea a inului, fără a fi grea sau aspră. Întrucât fibra nu a fost prelucrată chimic, ea reține ceara sa naturală care oferă pânzei un aspect elegant și un drapaj asemănător inului.

haine copii bumbac organic

Mai bun pentru lucrătorii din industrie.

Bumbacul din culturile convenționale folosește mai multe pesticide decât orice altă culură. Se estimează că, în ficare an, cultivatorii de bumbac folosesc 25% din cantitatea de pesticide și 25% din cantinatea de insecticide ultizate la nivel mondial. Aceste chimicale sunt exrem de dăunătoare pentru oamenii care lucrează cu ele, dar și pentru cei din fabricile care prelucrează țesăturile. OMS estimează că există anual 20 000 de decese cauzate de pesticide.

Mai bun pentru mediu.

Pesticidele nu ucid doar oamenii. Anual, în SUA, se estimează că 67 milioane de păsări mor în urma intoxicării accidentale cu pesticide.

Substanțele toxice pătrund în sol și în lacuri sau râuri, afectând viața acvatică. Urme de pesticide au fost găsite în fructe și legume, în carnea animalelor domestice dar și în laptele matern.

bumbac organic versus bumbac industrial

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol