Lâna ține bine de cald iarna. Sună banal, asta știe toata lumea.
În ultimii ani am descoperit însă că lâna are o mulțime de alte proprietăți care o fac materialul perfect pentru toamnă-iarna, mai ales pentru copii. Unele lucruri imi păreau greu de imaginat, citeam despre ele și nu am crezut cu adevărat până nu am încercat pe propria piele.
Am să mă concentrez pe acele proprietăți mai puțin cunoscute dar care sunt foarte importante în sezonul rece, mai ales la copii:
- copilul transpiră mult mai puțin
- se udă mult mai greu decât bumbacul sau alte textile
- chiar dacă se udă, lâna ține in continuare de cald
- lucrurile de lâna nu trebuie spălate des pentru ca lâna in bună masura se auto-curață (știu, sună a SF)
Vorbim de lână moale si fină
Vorbim de lână fină, care nu “mănâncă”. Încercați să uitați de senzațiile de “aspru” care ne-au ramas din copilărie. Știu că nu este usor, și eu eram sceptică pâna nu am “pus mâna”; iar după spălare a devenit și mai fină.Astăzi multe lucrușoare se fac din lâna merinos ușoară și fină. Pot fi purtate chiar și direct pe piele (și e chiar recomandabil - vedeți punctul următor).
Copilul nu transpiră
Am observat cu uimire ca fetița noastra nu transpira deloc sau doar foarte puțin atunci cand poarta lână direct pe piele (chiar și vara, dar asta e o alta poveste). E o mare ușurare mai ales iarna cand ar fi mai grav ciclul: agitație, transpirat, haine umede pe piele, apoi se răcește umezeală și ține de frig. Sunt mult mai relaxată acum cu transpiratul sub geacă.Cum e posibil? In primul rând lâna regleaza foarte bine temperatura si copiii se încing mult mai puțin în general.
În al doilea rand lâna respira foarte bine dar și absoarbe umezeala. Mai bine decât orice alt material sintetic (nici măcar celebrul Gore-tex nu poate reproduce in totalitate proprietățile lânei).
De altfel lâna este redescoperită de sportivi și de cei care practică activități outdoor. Se folosesc din ce in ce mai mult tricouri si haine de lână fină. Pe munte sunt o mană cereasca. Revenim la ce ne oferă natura, tehnologia modernă ne ajuta acum doar sa producem haine de lână mai fine si mai ușoare.
Lâna se udă mult mai greu
Lâna este în mod natural “water reppelent”, adică respinge apa. Ce înseamnă asta la modul concret? Dacă torn un pahar cu apa pe o bluza de lână ea se va scurge ca de pe spatele unei oi sau de pe o pelerina de ploaie, nu va fi absorbita instant cum se intampla la hainele de bumbac. Cel mult rămân câțiva stropi mici și fini “agățați” de material.
Atentie, nu spun ca este impermeabila. Adica nu inseamna ca pot tine copilul in ploaie si nu se uda.
- Lâna expusă la o cantitate mare si constanta de lichid se va imbiba in mod clar.
- Dar la cantități mici sau splash-uri, rezistă si respinge apa rămând uscată mai mult timp.
- Iar expusă la cantități mici si constante va absorbi și va stoca în interior pâna la 30% din greutatea proprie fără să simți ca e ud (vezi și treaba cu transpirația).
Bine, bine, dar de ce ar fi relevant pentru copii?
Daca băloșește bebelușul hainele de bumbac absorb imediat umezeala și îi țin rece. Însă dacă are o bluza sau un body de lână acesta se va uda mult mai greu. Au apărut si bavețici de lână.
Dacă se varsă ceva pe copil, iarași, nu se udă instant ci sunt șanse mari sa rămână uscat.
Practic in viata de zi cu zi mă protejeaza de micile accidente cu tot felul de “lichide” pe care le avem cu cei mici. Am mai putin stres cu “ai grijă că te uzi”. Iarna mai ales, este o binecuvântare.
Chiar dacă se udă, lâna nu ține rece
Chiar și atunci când este udă, lâna ține în continuare de cald spre deosebire de alte materiale care își pierd această capacitate. Este de fapt unul din motivele pentru care lâna este atât de bună iarna. Chiar dacă se umezește nu ingheți.
Nu zic că îmi las copilul ore in șir in haine umede. Dar dacă s-a umezit nu trebuie să mă “panichez” si să-l iau pe sus cu urletele si protestele de rigoare ca sa fie schimbat instant; poate fi amânat momentul. Și nici nu mai trebuie să umblu cu atâtea schimburi după mine.
Una peste alta, din nou, viața este mai ușoara atât pentru părinte cât și pentru copil.
NU trebuie spalată des, ba din contră
Asta e cea mai uimitoare proprietate a lânei pentru mine, o adevarata magie pe care cu greu o pot explica si nu am crezut până nu am experimentat pe propria piele.
Nu trebuie să spăl lucrușoarele de lâna decât odata la câteva săptamni, chiar și bluza care îi stă zile întregi pe piele. Nu oi fi eu un “clean freak”, dar să stiți că am toleranță mică față de mizerie; mă rog, ca să fiu total sinceră trebuie să recunosc ca bebelușul mi-a mai scăzut aceste standarde, dar orișicât, au rămas la un nivel rezonabil.
Se pare că din modul in care e construită, murdaria se “agață” mult mai greu de lână. În plus lanolina și sărurile pe care le conține în contact cu umezeala se transfrmă in cel mai natural săpun, cu proprietăți anti bacteriene. Așadar când se umezește se si spală, singură.
Este și unul din motivele se merge pe munte o saptamâna cu 2-3 tricouri de lâna in loc de 7 de bumbac sau alt material sintetic. Pe unul îl porți și celalalt se curață cât stă la aerisit.
Un alt exemplu din experiență personală: Tati schimbă șosetele zilnic chiar și de două ori pe zi daca are ocazia. Ei bine, șosetele de lână sunt singurele pe care pe care le poartă chiar și trei zile la rând. Pentru ca transpira mai puțin in ele si pentru ca prin aerisire se curăță cumva. Repet, magic.
Îngrijire
Deși trebuie spalată rar (vezi instructiuni de spalare), atunci cand o facem trebuie sa fim atenți și să ne purtăm cu blândețe.
Multe din proprietățile lânei se datorează lanolinei pe care o conține. Oile secretă lanolina in mod natural.
Pentru a-și păstra toată “magia” trebuie tratată din când în când cu lanolină (ajută la resingerea apei și la auto-curățare).
Și atenție la spălat - nu trebuie pusa decât la program special de lână sau de mâna, niciodată la mai mult de 30 de grade (temperatura corpului).
Cost
Lâna de calitate este nu este ieftină, ba din contră. Iar cererea este in creștere la nivel mondial pe măsura ce din ce în ce mai mulți redescoperă lâna.
De aceea apreciez foarte mult gama ManyMonths de la MaM. I love these guys, lucruri de super calitate facute deștept în Finlanda.
Hăinuțele lor de lână sunt făcute de așa natură incât sa îi vină bebelușului și copilului o perioadă mai lungă decât standardele obișnuite. Iar dacă poate să le poarte mai mult timp capătă mai mult sens investiția in lână.
Reușesc treaba asta prin trei “șmecherii” care fac ca lucrurile să “crească” odata cu bebe atât pe orizontala cât si pe verticală (în anumite limite bineințeles).
1. Au o țesatură de lâna special facută pentru hainele lor care este elastică pe orizontală. Când copilul crește in lățime, tesătura se lățeste odata cu el. De aceea în general le vine “fitted” pe corp și când e mic și când mai crește, dar fără să îl strângă. Cel mai bun exemplu sunt deja celebrele cagule de lână, mai ales la dimensiunea 1-4/5 ani.
2. Creșterea în lungime se rezolva printr-un design special al hainelor. Au doua tehnici aici:
- manșetele atât de la mâini cât si de la picioare sunt mai lungi iar când le indoi nu arată deloc ciudat pentru ca lucrușoarele sunt oricum strânse pe corp
- au mecanisme de reglare a lungimii cu capse. Cel mai relevant mi se pare body-ul cu doua rânduri de capse sau sacul de dormit.
Una peste alta lucrurile lor sunt mai “tehnice”, poate nu cele mai sexy, insă cu sigurantă pot fi folosite mai mult timp si sunt o mult mai bună investiție.
Să vă bucurați de lână.
Aici am tratat lâna din perspectiva iernii. Mai de mult am scris un articol similar pe Adelle.ro care traetaza aceleași proprietăți ale lânei din perspectiva scutecelor textile/refolosibile. De fapt asa am descoperit pentru prima data proprietățile lânei.