Sari la conținut

Boiled wool sau lână fiartă

Boiled wool sau lână fiartă

Ce este boiled wool

Lana fiarta este un tip special de material, foarte usor, moale si confortabil ca imbracaminte. Nicio tesatura sintetica nu poate reda aceasta textura unica, catifelata pentru pielea unui bebelus lasand-o in acelasi timp sa respire liber, protejat de frig, vant sau supra-incalzire.

Se foloseste mai ales la fabricarea jachetelor, paltoanelor sau a cardiganurilor. Practic, lana fiarta este lana expusa la caldura si umiditate, stramtata si impaslita. In timpul fierberii mii de bule de aer sunt inchise in structura materialului formand o bariera naturala impotriva temperaturilor ridicate sau joase.

Istoric

 Lana de oaie a jucat un rol important in imbracamintea omului din cele mai vechi timpuri. Toarcerea lanii este cunoscuta din timpul Neoliticului. Inventarea rotii manuale si, mai tarziu, introducerea masinilor mecanice a facut mult mai usoara transformarea lanii in fir.

Pe vremea faraonilor, egiptenii au descoperit o modalitate de a intari tesatura presand-o in recipiente largi impreuna cu apa si balegar. In nordul Alpilor lana fiarta facuta era obtinuta prin bataturirea tesaturilor cu picioarele sau mortar, in vase cu apa calda, cu adaos de turba din piatra vulcanica.

La sfarsitul Evului Mediu, lana fiarta era produsa folosind mori de apa.Tesatura de lana era batatorita invartind manual roata morii care punea in functiune pistoane verticale intr-un cazan mare de lemn, umplut cu apa, ore intregi. Tesatura rezultata era 50% mai stramta vertical si orizontal. Cei din Alpi au descoperit ca hainele spalate care intrasera la apa, stramtate, ofereau o protectie mai buna impotriva vantului si ploii.

Productia moderna

 In ziua de astazi se folosesc masini mari speciale , similare masinei de spalat. Apa, caldura si frictiunea desfac structura aspra a firelor de lana. Fibrele sunt aduse impreuna si amestecate. Lana toarsa si batatorita se reduce la aproape jumatete in lungime si latime.

In timpul procedeului nenumarate bule de aer minuscule sunt prinse in material. Caldura si umiditate sunt aplicate in mod repetat tesaturii apoi se intinde pe rame largi pentru a se uniformiza si usca. Odata ce au trecut prin aceasta procedura lana nu se va mai strange in conditii umede.

Pentru producerea lanii Disana se utilizeaza numai apa, caldura si putin sapun , evitand in mod deliberat substantele chimice pentru a fi cat mai placuta pe piele si a proteja mediul inconjurator. Acest mod de productie se ridica la standarde globale GOTS de etichetare a tesaturilor. In timpul fierberii mii de bule de aer sunt inchise in structura materialului formand o bariera naturala impotriva temperaturilor ridicate sau joase.

Proprietatile tesaturii din lana fiarta

De cele mai multe ori cand ne gandim la lana o asociem vremii reci si unui material iritant. Dar lana fiarta este o alegere minunata pentru orice vreme! Este un material atractiv si functional, iubit pentru durabilitate, confort si moliciune - toate intr-un singur produs.

Regleaza umiditatea – In ploaie sau in zapada, lana fiarta asigura o protectie excelenta deoarece poate absorbi umezeala aproape 60% din greutatea proprie fara a lasa pielea sa o simta. Continutul mare de lanolina si densitatea materialului impaslit face ca picaturile de apa sa alunece de pe suprafata hainelor, actionand ca un repelent pentru umezeala. Este aproape impermeabila!

Regleaza temperatura - Bulele de aer blocate in material actioneaza ca o bariera naturala mentinand temperatura constanta chiar si in conditii reci sau impotriva vantului.

Rezistent in timp - Jachetele din lana fiarta isi mentin forma dupa ani de folosire datorita elasticitatii naturale proprii. Tesaturile batatorite au o rezistenta crescuta pentru purtari repetate. In acelasi timp lana fiarta ramane moale, confortabila si, spre deosebire alte materiale , poate fi intinsa in toate directiile.

Confortabil – Hainele din lana fiarta sunt usoare, dense, protejeaza de frig dar nu atarna greu pe copii, ceea ce le face atat de comode la joaca. De obicei, salopetele si gecile de iarna din fas si materalele sintetice au un strat gros- greoi pentru a fi calduroase. Cu hainele de lana, copilul este protejat si se poate misca in voie.

Atractiv - Lana fiarta este unul dintre cele mai elegante si frumoase materiale rezistente la vant, apa si frig. Sunt moi si placute la atingere, aproape windproof & waterproof.

Natural antibacterian si neutralizeaza mirosurile. Lana se curața singura, suprafetele exterioare ale fibrei eliminând murdaria de pe ele. De cele mai multe ori este suficient să o scuturi uşor cu mâna sau sa o aerisesti.

Aceste calitati depind foarte mult de lana folosita. Disana foloseste lana merinos fina certificata organic din Argentina. In afara de provenienta lanii, tehnica deosebita a impletirii si spalarii adauga calitate inalta lanii fierte Disana.

Mai multe detalii despre calitatile lanei merino puteti citi aici.

Ingrijirea hainelor din boiled wool

Fiind un material pur natural, lana fiarta trebuie curatata foarte bland . Ceara naturala din lana, lanolina, inconjoara fiecare fibra protejand impotriva murdariei si mediului inconjurator ostil. Aceasta protectie naturala este ceea ce face produsele din lana usor de intretinut.

Daca un articol este usor murdar:  indeparteaza cu grija murdaria prin scuturare sau periere.

Daca are miros neplacut: lasati peste noapte produsul la aerisit sau chiar in baie in timp ce dumneavoastra va faceti un dus. Umiditatea face ca mirosurile neplacute sa dispara si netezeste cutele produsului, datorita elasticitatii ridicate si a modului propriu de "autocuratare".

Daca are nevoie de spalare: se poate spala manual sau la masina de spalat, la program special de lana cu ciclu de apa rece. Inaintea spalarii recomandam intoarcerea pe dos a articolului si folosirea unui detergent bland de spalare. In timpul spalarii manuale nu le rasuciti, frecati sau stoarceti doar aplicati o presare blanda si evitati prezenta indelungata in apa. Uscati-le intinse pe un prosop larg, nu agatate si nu in masina de uscat haine.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol