Sari la conținut

Cum tratam cu lanolina pantalonasii de lana?

Prin pantalonasii de lana ne referim la pantalonasii scurti sau lungi din lana care se pun deasupra scutecului refolosibil astfel sa nu iasa umezeala, scutecul sa stea iar copilul sa se poate misca in largul sau. Pantalonasii din lana reprezinta o alternativa naturala la alte protectii sintetice.

Cu toate ca in articol ne vom referi la modul de intretinere al acestor panatalonasi din lana folositi in special ca si protectie de scutec, in fapt metoda poate fi aplicata cu succes si altor hainute din lana.
 
Protectiile pentru scutec realizate din lana nu pot fi spalate in acelasi fel ca hainutele din celelalte materiale. Lana se poate micsora sau strange usor (se face ca o pasla) asadar trebuie sa avem o grija deosebita atunci cand o spalam.
 
Un lucru bun al hainutelor realizate din lana este ca nu e nevoie sa le spalam dupa fiecare utilizare pentru ca aceasta contine lanolina, o substanta naturala cu proprietati de auto-curatare. Lanolina este o substanta produsa de oi si are un aspect asemanator cu ceara. Ea reactioneaza cu urina producand un “sapun” natural care va curata lana si va impiedica bacteriile sa se dezvolte astfel incat hainuta nu se va murdari foarte repede.
 
Intre spalari, puneti pantalonasii din lana al aerisit pana la utilizarea viitoare. Este necesar sa ii spalati doar atunci cand incep sa miroasa sau daca s-au murdarit de kaki.
De asemenea va trebui ca din cand in cand sa tratati cu lanolina aceste hainute. Va veti da seama cand trebuie sa faceti acest lucru atunci cand veti vedea ca apa incepe sa se prelinga din protectia pentru scutec pe hainele bebelusului.
De obicei folosim 2 pantalonasi de lana pe zi (alternativ). Aceastia se spala o data la 2-3 saptamani si i se trateza cu lanolina la fiecare a treia sau a patra spalare. Sigur va veti da seama cat de des este nevoie sa faceti acest lucru odata cu experienta utilizarii.


Asadar cum spalam si punem lanolina in pantalonasii de lana?
In primul rand,  nu tineti pantalonasii murdari din lana alaturi de protectiile/scutecele murdare din alt material. Faceti un cos sau o punga doar pentru lana. 


De caveti nevoie:
§ Protectia pentru scutec care trebuie spalata
§ Un sapun fin, bland (de exemplu sapun pentru bebelusi sau detergent special pentru lana)
§ un lighean
§ Lanolina 
§ Un borcan care se inchide foarte bine (prin infiletare)
§ Un prosop

Ce trebuie sa faceti?

  1. Umpleti vasul/chiuveta cu apa calduta si putin sapun. Adaugati protectia si agitati dar nu foarte puternic. Fiti blande! 
  2.  Lasati-l sa se inmoaie pentru 10-30 minute. Daca sunt urme de kaki pe scutec, puteti freca bland zona cu putin sapun.
  3. Clatiti scutecul cu apa calduta
  4. Stoarceti cu grija apa in exces. Nu stoarceti tare, din nou: aveti grija. (daca doar il spalati si NU ii puneti lanolina, sariti peste acest pas). O veti pune in apa din nou, asa ca acest pas este doar pentru a preveni udarea excesiva a locului cat timp va pregatiti pentru urmatorul pas.
  5. puneti 2 linguri de lanolina in borcan si umpleti-l cu apa foarte fierbinte.  Puneti capacul si agitati puternic pana cand lanolina se amesteca bine cu apa.
  6. umpleti din nou chiuveta/ligheanul cu apa calda. Puneti lanolina in apa calda.
  7. Puneti scutecul in apa si agitati.
  8. Lasati-l sa stea in apa pentru 1-2 ore. Puteti veni si agita din cand in cand pentru a fi sigura ca lanolina acopera tot scutecul. Daca doriti lanolinzare hainutelor de lana (nu protectie de scutec atunci puteti scurta cantitatea de lanolina si timpul in care se lasa hainele acolo)
  9. Clatiti cu apa curata si stoarceti cu grija apa calduta din scutec.
  10. Puneti un prosop pe masa sau pe podea. Puneti scutecul pe el si rulati-l impreuna cu prosopul pentru a indeparta cat mai multa apa.   
  11. Puneti protectia pentru scutec la uscat undeva la aer curat.
Gata! Aceasta este tot, aveti o protectie pentru scutec curata gata de utlizare.
 
Cel mai important cand folositi protectii pentru scutece din lana este planificarea. Mai ales daca folositi doar protectii dinn lana. Pentru ca dureaza cateva zile sa se usuce, nu trebuie sa asteptati sa le spalati numai cand sunt toate murdare.
avram

Aș mai avea o neclaritate legata de pasul 9-10. După ce se scoate protectia din apa cu lanolina, aceasta nu mai trebuie clatita? Pe instructiunile de utilizare de pe sticla de lanolina era pecificat sa se faca asta.

Avram

Am gasit in mai multe locuri pe net ca ar fi ok sa speli lana cu nuci de sapun.
Tu ce parere ai despre asta?

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol