Sari la conținut

6 Motive pentru care purtam bebelusul

Voi nota mai jos 6 motive care pe noi ne-au convins sa o purtam pe Ra in wrap, sling, mei-tai si alte asemenea. Folosim ocazional si carutul, este util in anumite situatii (spre exemplu pentru a face jogging), insa e clar ca pentru noi a ajuns undeva la coada clasamentului in privinta utilitatii si al timpului de folosire.

Prima oara am folosit un wrap cand Ra avea 5 zile si de atunci dragalasa participa la toate actiunile noastre, nu pierde nimic. Sa vedem de ce:

1. E practic


In wrap Ra poate merge cu noi oriunde: cu metroul, pe munte, prin zapada, in padure , etc. Nu avem probleme cu trotuarele prea inguste, cu masinile parcate aiurea, cu aleile din pamant sau pietris, cu zapada, cu aglomeratia etc. In wrap pot chiar si alapta discret in public. Bebe nu ne-a ingradit, putem merge oriunde avem chef: la curs de gatit, la povesti din lumea mare, la treaba in gradina.

2. Bebe e fericit


Inca de la inceput am observat ca atata timp cat o plimbam in wrap, Ra era fericita si multumita. In wrap doarme cel mai bine iar somnul este cel mai lung (in timpul zilei).

Se pare ca asta nu e doar o parere a mea, s-au facut studii care au aratat acest lucru. In culturile unde copiii sunt purtati plansul este masurat in minute, in timp ce aici, in cultura vestica, plansul este masurat in ore. Noua ni se pare chiar “normal” ca un bebe sa planga, in timp ce in culturile “purtatoare” plansul nu este acceptat ca pe o norma. In aceste culturi bebelusii sunt tinuti in majoritatea timpului “sus”, in brate, si stau “jos”, culcati, doar atunci cand dorm langa mama.

Va pot comfirma ca Ra nu plange mai mult de cateva minute pe saptamana. Multa lume se “minuneaza cat de cuminte este”. Oare de ce?

Somnic de bebe linistit

3. Bebe invata mai multe

Ra e sus, cocotata la mine sau la Daddy in brate, vede tot ce se intampla, tot ceea ce facem noi, invata, absoarbe informatie despre lumea inconjuratoare. Un copilas tinut mai mult in carucior “participa” la mai putine activitati, la mai putine interactiuni cu cei din jur; iar pana la 6 luni vede doar cerul si cativa maimutoi. Ra poate sa aleaga unde sa se uite, poate sa scaneze si sa interactioneze cu lumea dintr-un loc atat de sigur cum sunt bratele mele. Un copil purtat invata foarte multe de la un parinte ocupat.

De fapt noi privim purtatul bebelusului chiar ca pe o datorie fata de el. Este o etapa in care absoarbe foarte multe informatii si trebuie sa ii oferim cele mai bune conditii. Asa cum gradinita, scoala, facultatea joaca fiecare un rol in dezvoltarea copilului, tot asa invata si in primii doi ani de viata; doar ca intr-un mod diferit, prin simpla observare, prin explorare. Nu ar trebui sa trecem cu usurinta peste acest aspect si cred ca o sa revin asupra subiectului intr-un articol dedicat.

4. Securitate emotionala


Bebelusul purtat se adapteaza mai usor la noua lume, cea din afara burticii. Simte mamica, ii simte mirosul aude bataile inimii, si este legat de mersul si miscarile ei. Leaganele mecanice, carucioarele nu pot oferi aceste lucruri.

5. Creste increderea in sine a bebelusului


Atunci cand este purtat bebelusul participa de la egal la egal in interactiunile cu cei din jur. Atunci cand discuti cu prietenii sau cunoscutii, atunci cand faci diverse activitati prin casa sau afara, el este acolo, in mijlocul actiunii. Il tratezi ca pe un participant firesc la tot ce se intampla si nu simte acea separatie inevitabila legata de viata in carucior: “tu stai cuminte acolo jos in timp ce noi oamenii mari schimbam cateva vorbe sau ne facem treaba”.

6. E mai ieftin


Un carucior e mult mai scump decat un sling, wrap sau mei tai (sau decat toate trei la un loc). Unde mai pui ca un sling iti poti chiar face singur sau chiar si fara sa cosi – dintr-un tricou vechi.

Adelle si Ra in wrap la 5 zile

Dar cum ramane cu faptul ca se invata in brate?

Se pare ca asta a ajuns sperietoarea parintilor in zilele noastre, si una din cele mai mari griji, ignorand toate celelalte beneficii. Noi nu suntem ingrijorati de acest lucru. Daca bebelusul isi primeste la varsta mica “doza” atat de necesare de dragoste si atentie, mai tarziu se va desprinde in mod firesc.

Cei care ne vad afara cu Ra in mei-tai ne intreaba cu scepticism “dar numai in brate sta?”. Surpriza, nu, nu sta numai in brate. Spre exemplu acum la 9 luni in cea mai mare parte a timpului exploreaza singura prin casa (sau mai nou in curte). Da, din cand in cand o luam in brate pentru a o asigura ca totul este in regula si nu a fost abandonata; apoi fuge din nou sa exploreze. Este ceva absolut normal, nu inseamna “rasfat”, ci pur si simplu un mod natural de a raspunde nevoilor bebelusului. Oare este un pret prea mare fata de beneficiile aduse?

Legat de siguranta copiilor purtati, iata 5 articole interesante:

Cat de sigure sunt slingurile


Ring Sling vs Bag Sling


Pozitionarea corecta a bebelusului in mijloacele de purtare


Riscurile in timpul utilizarii slingului cu inele 1 si 2.

Articol scris pentru Adelle.ro.

Lasa un comentariu

Comentariile sunt moderate și trebuie aprobate înainte e a fi publicate.

Coșul tău este gol